Dr. Lagumdžija sa potpredsjednikom NR Kine Li Yuanchaom i kineskim zvaničnicima:

Ulaganjem u BiH kineskim investitorima se otvaraju i regionalno i tržište EU

U okviru razgovora sa najvišim kineskim zvaničnicima pozdravljena je deklaracija za saradnju Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope koja je usvojena na Samitu premijera održanom u novembru prošle godine u Bukureštu i kojom se akcenat stavlja na jačanje ekonomske i trgovinske saradnje Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija boravi u radnoj posjeti Narodnoj Republici Kini. Tokom svog boravka dr. Lagumdžija je imao niz bilateralnih susreta kao i susreta u okviru najviše delegacije Partije evropskih socijalista (PES), koju predvodi predsjednik PES-a i član Evropskog parlamenta Sergei Stanishev, sa najvišim čelnicima kineske države i partije.

Između ostalih sastao se sa Liu Yunshanom, članom Stalnog komiteta Političkog biroa Komunističke partije NR Kine i prvim sekretarom Centralnog sekretarijata KP NR Kine, Li Yuanchaom, potpredsjednikom NR Kine i članom Političkog biroa KP NR Kine, Li Ruoguom, predsjednikom kineske EXIM banke, Wang Jiaruiom, ministrom međunarodnog odjela KP NR Kine, Liu Jianchaom, zamjenikom ministra vanjskih poslova NR Kine i drugim visokim dužnosnicima i privrednicima.

Tokom susreta sa visokim zvaničnicima konstatirano je da su bilateralni odnosi dviju zemalja u stalnom razvoju te da nema otvorenih pitanja. Dr. Lagumdžija je posebno istaknuo da postojeći dobri politički odnosi dviju zemlja otvaraju prostor za jačanje ekonomskih veza.

U tom je smislu tokom sastanka i radne večere sa Li Yuanchaom, potpredsjednikom NR Kine i članom Političkog biroa KP NR Kine pozdravljeno snažnije prisustvo kineskih investitora. Dr. Lagumdžija se tokom sastanka sa potpredsjednikom Yuanchaom, također, osvrnuo i na mogućnost realizacije zajedničkih, bosanskohercegovačkih, kao i regionalnih projekata u oblastima energetike i infrastrukture. U tom kontekstu dr. Lagumdžija je potpredsjedniku NR Kine Yuanchaou i ostalim visokim kineskim dužnosnicima predstavio infrastrukturne projekte značajne za Bosnu i Hercegovinu, ali i projekte regionalnog značaja o kojima je razgovarano na Konferenciji u Berlinu poput Jadransko-jonskog autoputa i Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), modernizacije željezničke pruge od Sarajeva do Beograda, pruge Čapljina – Trebinje – Nikšić, ali i koridora Vc od autoputa do modernizacije pruge od Ploča preko BiH do Mađarske.

U tom je kontekstu dr. Lagumdžija svojim sagovornicima ukazao da ulaganja kineskih kompanija mogu biti model i primjer drugim investitorima za njihovo snažnije prisustvo u BiH, naročito u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivredne, metalske i hemijske industrije.

U okviru razgovora sa najvišim kineskim zvaničnicima pozdravljena je deklaracija za saradnju Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope koja je usvojena na Samitu premijera održanom u novembru prošle godine u Bukureštu i kojom se akcenat stavlja na jačanje ekonomske i trgovinske saradnje Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope. 

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina, sa svojim resursima i kapacitetima, osim vlastitog kineskim investitorima omogućava i pristup regionalnom tržištu na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, tržištu Turske sa kojom BiH, također, ima sporazum o slobodnoj trgovini, kao i da može biti poveznica za tržište EU na kojemu kompanije iz naše zemlje imaju bescarinski izvoz za oko 90 posto proizvoda. 

O konkretnim projektima je, također, posebno detaljno razgovarano i tokom sastanka sa Li Ruoguom, predsjednikom kineske EXIM banke gdje je dr. Lagumdžija pozdravio i podržao odluku Banke da finansira projekat kineskog konzorcija i Elektroprivrede BiH, odnosno Termoelektrane Tuzla, najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini u elektroenergetskom sektoru, a radi se o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, čija je ukupna vrijednost 1,5 milijardi KM.

Imajući u vidu da je EXIM banka jedna od tri finansijske institucije u Kini koja ima za misiju promociju vanjske trgovine, investicija i pružanja razvojne pomoći, predsjednik EXIM banke Li Ruogu je ukazao na mogućnosti jačeg prisustva kineskih investitora u Bosni i Hercegovini kroz ulaganja u infrastrukturni sektor, željeznice, poljoprivredu, metalsku i hemijsku industriju istaknuvši da EXIM banka raspolaže sa 30 milijardi američkih dolara namijenjenih za regiju Jugoistočne Evrope. Zato Blok 7 u Tuzli može i treba biti samo početak daljnjeg i većeg prisustva kineskih investicija u BiH. U tom je kontekstu naglasio važnost definiranih projekata od regionalnog značaja koji također otvaraju  mogućnost kineskim investitorima za ulaganja u infrastrukturne, energetske i druge projekte našeg regiona pa tako i BiH.

Dr. Lagumdžija je pozvan da kao uvodničar učestvuje u radu Konferencije koja se pod nazivom „ Partija i svjetski dijalog 2014“ održava u Pekingu u organizaciji Centra za savremene studije NR Kine (CCCWS) i Fondacije za mir i razvoj (CFPD).

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.