Irfan Čengić za Dnevni avaz

Ukoliko projekat Bloka 7 propadne, hiljade rudara će ostati bez posla

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Federacije BiH, Irfan Čengić, u parlamentarnu proceduru uputio je zahtjev za Informaciju o zastoju i problemima u izgradnji Termobloka 7.

Strateški kapital

Izgradnja Termobloka 7 je, prema riječima Čengića, strateški kapitalni projekat koji je čak i većina opozicije podržala. On smatra da se hitno mora otvoriti temu problema u izgradnji i potencijalnoj propasti ovog projekta vrijednog preko 1,5 milijardi KM, zbog lošeg upravlanja ovim projektom o čemu je parlamentarce obavijestila Elektroprivreda BiH.

– Ukoliko ovaj projekat propadne, hiljade rudara će ostati bez posla, BiH će biti zavisna od uvoza elektirične energije, a računi za struju građanima će biti višestruko veći. Trenuno EP BiH građanima prodaje struju ispod proizvodne cijene, što sa uvoznom strujom neće biti održivo – naveo je Čengić.

Raditi postepeno

Istakao je da podržava postepenu dekarbonizaciju i prestanak rada termoelektrana, ali to se mora raditi postepeno, ulagajući sredstva u kapacitete obnovljivih izvora energije.

Opasnost u energetskom sektoru za BiH prijeti i od Srbije, jer ove teme se dotakao i predsjednik Srbije kada je rekao da će ta država početi zatvarati termoelektranete onda kada Poljska, članica EU, zatvori svoju posljednju termoelektranu što može BiH dovesti u nepovoljan položaj. Na teritoriji EU je aktivno oko 300 termoelekteana – napisao je Čengić na svom Facebook profilu.

Kako ističe, tema energetske politike građanima izgleda daleko, ali ona se direktno dotiče građana.

Čak i uz izgradnju Termobloka 7 upitno je koliko će dugo Vlada FBiH i EP BiH moći držati cijenu električne energije zbog potpisanih međunarodnih obaveza – zaključio je Čengić.

Ugovorne obaveze

Strateški projekat u BiH, Blok 7 Termoelektrane Tuzla, na sjevoroistoku BiH, pod znakom je pitanja. Razlog za to je najava da kineski konzorcij, koji je bio najbolji ponuđač na međunarodnom tenderu za gradnju, nije u mogućnosti ispuniti ugovorne obaveze.

Ideja o gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla stara je 15 godina. Za to vrijeme izmijenile su se četiri vlade i isti broj generalnih direktora EPBiH. Vrijednost projekta je u međuvremenu sa početnih 760 miliona maraka narasla na skoro 1,4 milijarde konvertibilnih maraka. Izmijenilo se i nekoliko strateških partnera u projektu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu