Ukoliko je SDA-u iskreno stalo do mišljenja građana, pozivamo ih da podrže referendum o nazivu dvorane na Grbavici

Općinska organizacija Socijaldemokratske partije BiH Novo Sarajevo javno poziva Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Novo Sarajevo da, ukoliko im je zaista stalo do mišljenja građana, podrže održavanje referenduma o imenovanju dvorane na Grbavici prema imenu Gorana Čengića.

U jučerašenjem nemuštom saopštenju Kluba vijećnika SDA, navodi se da su njihovi vijećnici podržali prijedlog Komisije za odnose s mjesnim zajednicama i javna priznanja Općinskog vijeća, koja je organizirala i provodila javnu raspravu. Međutim, vijećnici SDA svjesno prešućuju činjenicu da su rasprave odrađene nabrzinu i traljavo, kako bi što manje građana bilo uključeno u donošenje prijedloga za imenovanje dvorane.

Na održanim javnim raspravama na teritoriji općine Novo Sarajevo, koje su održavane u 18 mjesnih zajednica, prekršene su procedure održavanja izdvojenih zborova mjesnih zajednica, odnosno, zborovi su održavani zbirno, a zaključci donošeni odvojeno za svaku mjesnu zajednicu, što je kršenje Statuta općine.

U Statutu je također jasno naznačeno da je mišljenje zbora važeće, ukoliko je na njemu učešće uzelo minimalno 30 građana, dok je poznato da u svih 18 mjesnih zajednica na javnim raspravama nije učestvovalo više od 50-ak građana. O ovome postoje javni zapisnici o broju građana na javnim raspravama, te pozivamo Klub vijećnika SDA da ih javno objavi i objasni kako 50-ak građana može predstavljati 60.000 građana naše općine.

Također, u izvještaju Komisije nigdje nije jasno naznačeno da li je bilo različitih mišljenja, po prijedlogu imena dvorane, zbora i savjeta mjesnih zajednica, što je također procedura koja se morala ispoštovati Statutom.

Time su SDA i njeni sateliti u Vijeću su, sa prekršenim Statutom i propisima, donijeli odluku da se dvorana zove Novo Sarajevo. Međutim, ohrabruje vijest da vijećnike iz ove većine počinje peći savjest, te tako imamo najave Kluba SBB-a da će glasati za referendum o nazivu dvorane. Takve najave dolaze i od još nekih vijećnika, koji su glasali da dvorana nosi ime Novo Sarajevo.

Na kraju, SDA-u jedino preostaje da podrži održavanje referenduma i tako barem spasi mrvu obraza kojeg su izgubili kršenjem Statuta naše općine i time što nisu dozvolili da se dvorana nazove prema heroju Goranu Čengiću. Nadamo se da kolegama iz SDA nije potrebno objašnjavati kako je 60.000 građana mnogo jači argument od (ne)javnih rasprava na kojima je prisustvovalo 50-ak građana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.