Saša Magazinović

Ukinuti paušale profesionalno zaposlenim poslanicima i delegatima u Parlamentu BiH

Očekujemo da Predstavnički dom BiH podrži inicijativu SDP-a za smanjenje plaća i drugih privilegija i realizuje je.

Slika

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH  danas je  razmatrala i podržala inicijative koje se odnose na smanjenje primanja poslanika i delegata u PSBiH te će ih uputiti Predstavničkom i Domu naroda na razmatranje. 

Poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović predložio je inicijativu kojom bi se zadužila Zajednička komisija za administrativne poslove PSBiH da u što kraćem roku usvoji akte kojima se: ukidaju paušali profesionalno zaposlenim poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH; smanjuju plaće poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH te smanjuju naknade materijalnih i drugih troškova poslanika i delegata u PSBiH. 

U inicijativi se, s obzirom na tešku socijalno-ekonomsku situaciju u BiH, poziva Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da također pristupe smanjenju plaća i drugih privilegija. 

Član Zajedničke komisije za administrativne poslove i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je nakon sjednice Komisije kazao Agenciji  Fena da je Klub SDP-a BiH uputio više inicijativa i one su došle na red danas. 

– U proteklom periodu smo se svojom ličnom odlukom, dakle odlukom kao ličnim činom, odrekli sredstava za koje predlažemo da se odreknu svi poslanici i time smo željeli pokazati da ovo nije nikakva populistička mjera nego da smo vrlo ozbiljni u tome. Ta sredstva su usmjerena u pravcu onih kojima su najpotrebnija – kazao je Magazinović.

Također smo, dodao je, pozvali sve naše kolege koje imaju slične inicijative da do usvajanja njihovih inicijativa učine isto što je i Klub SDP-a uradio. 

– Dakle, mi smo se odrekli svih beneficija – naveo je Magazinović. 

Po njegovim riječima, ono što je pozitivno s današnje sjednice je to da je Administrativna komisija dala podršku svim ovim inicijativama i uputila ih u parlamentarnu proceduru. 

– Iskreno se nadam da će Predstavnički dom također podržati ovu inicijativu i realizirati je na način kako je ona predložena, što će biti i realizacija inicijativa koje u ovom pravcu stoje u različitim komisijama već duže vrijeme – kazao je Magazinović. 

Po njegovim riječima, ono što je pozitivno o pitanju zahtjeva građana prema organima vlasti je to što se definitivno neke stvari koje su bile zakočene u kojekakvim parlamentarnim procedurama sada usvajaju, mnogo ozbiljnije se tome pristupa. 

Iskreno se nadam, kazao je Magazinović, da će i ova aktivnost oko racionalizacije primanja ne samo na nivou parlamenta BiH nego i na svim nivoima biti uspješno završena. 

– Ukoliko to bude tako dio zasluge, osim nas koji to predlažemo ne samo sada nego i ranijih godina,  svakako će pripasti i građanima koji su to prepoznali i istu stvar zahtijevali – kazao je Magazinović. 

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH usvojen je i zaključak koji će biti upućen Zajedničkom kolegiju obaju domova PSBiH da poduzme sve aktivnosti da bi se u što skorije vrijeme donio konačan stav u vezi s Prijedlogom amandmana II na Ustav BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji se odnosi na visinu plaća izabranih i imenovanih zvaničnika u institucijama BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.