Aner Žuljević

Ukidate ovlasti Finansijskoj policiji zbog istraga u Aluminiju

Burnu raspravu u Domu naroda FBiH izazvao je Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji, gdje je Aner Žuljević (SDP) obrazlažući svoje amandmane na zakon kazao kako se ovim zakonom žele ukinuti ovlasti Finansijske policije FBiH i da se ide ka njenom ukidanju.

Zapravo, da pripadnici Finansijske policije ne mogu izuzimati dokumentaciju bez prisustva predstavnika Porezne uprave.

Njegove navode je negirala Jelka Milićević, federalna ministrica finasija kazavši da ni Ministarstvo finansija, ni Vlada FBiH, ni HDZ, ne žele ukidanje Finansijske policije.

Žuljević je kazao da se ovim zakonom Finansijska policija kažnjava zbog svog ulaska i u Aluminij Mostar, gdje su utvrđeni gubici od 300 miliona KM.

– Mogu reći da niko u sali nema pojma šta se danas usvaja. Veoma je opasno ovakav temljni zakon o računovodstvu i reviziji usvajati. Osvrnut ću se na Finansijsku policiju koja je u prethodnom periodu uradila oko 4.000 nalaza, nešto po nalogu Tužilaštva, nešto po nalogu Vlade FBiH, gdje su postojale indicije da se dešavaju malverzacije, poput Aluminija. Sa ovim zakonom će se značajno iskomplikovati nadležnost Finansijske policije u njihovom postupanju i da ne kažem, da će oni u nastavku neke dugoročne politike koja se provodi od 2000. godine, biti pretvoreni u nekakav devizni odjel Ministarstva finansija FBiH – kazao je Žuljević i dodao:

“Prema onome što je ostavljeno u zakonu, Finasijska policija će ubuduće morati tražiti asistenciju Porezne uprave FBiH kod izuzimanja dokumentacije. Ove stvari nisu slučajne i kada se vratite u restrospektivu, u 2000. godinu, kada smo imali ministra finansija iz HDZ-a, danas predsjednika HDZ-a, odluka o zabrani zapošljavanja, koja je i danas na snazi u toj instituciji, je svela tu instituciju s više od 100 uposlenih na 36. Ja razumijem da postoji namjera da se određene političke elite obračunavaju s Finansijskom policijom u smislu njihovih izvještaja koji su inkriminirali pojedine osobe”.

faktor.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu