Saša Magazinović

Ukidanje poreza na doniranu hranu ujedinilo zastupnike

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu, upućen je u parlamentarnu proceduru.

Ovaj zakon je zajednički predložen od strane 15 zastupnica i zastupnika, kako iz stranaka vlasti, tako i stranaka opozicije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Važno je naglasiti i veliki broj onih članica i članova Parlamenta BiH koji formalno nisu predlagači zakona, ali su najavili podršku zakonu.

Do sada niti jedna zastupnica ili zastupnik nisu iskazali svoje protivljenje zakonu kojim će oni koji doniraju hranu javnim kuhinjama konačno biti oslobođeni „kazne“ u vidu plaćanja PDV-a na vrijednost donacije.

Zbog svega toga se može reći da je briga za ljude koji se nalaze u stanju potrebe za trenutak uklonila političke razlike i ujedinila predstavnike građana u plemenitoj namjeri”, izjavio je jedan od predlagača ovog zakona, zastupnik Saša Magazinović (SDPBiH).

Procjene izrađene u okviru kampanje „Niko gladan, niko sam“, koju provodi fondacija Mozaik, govore da se godišnje uništi hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM.

“Lijepo je vidjeti razumjevanje problema kojim se bavimo od strane brojnih kolegica i kolega koji su iskazali kako podršku zakonu, tako i namjeru da budu predlagači zakona. Ovo je jedan od primjera da postoje teme oko kojih se slažemo i da se može i treba graditi pozitivna atmosfera radeći zajedno”, naveo je Magazinović.

“Moje je mišljenje, dodao je on, da je takvih tema mnogo više od onih gdje imamo razlike, a u odgovoru na pitanje zašto su razlike stalno u prvom planu i kako to svesti na najmanju moguću mjeru se krije ključ napretka našeg društva.

“Želim da vjerujem da će u narednom periodu biti mnogo primjera gdje ćemo zajedničkim radom demonstrirati ljudsko lice politike.

Značajnu pomoć u ovom zakonskom projektu dobili smo i od Uprave za indirektno oporezivanje koja je, osim podrške usvajanju zakona, asistirala u adekvatnom definisanju prijedloga zakona. Pored toga, UIO je pripremila i nacrt dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kako bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivanje bila spremna implementirati zakon obezbjeđujući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa”, zaključio je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.