Saša Magazinović za Radio Sarajevo

Ukidanje akciza na gorivo jedna od najznačajnijih odluka Parlamenta BiH

Smatram da se radi o jednoj od najznačajnijih odluka Parlamenta BiH u posljednje vrijeme, kazao je za portal Radiosarajevo.ba zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović nakon što su na današnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnici izglasali zahtjev Kluba SDP-a BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku, te da se smanje akcize na gorivo.

Osim Magazinovića, odluku su predložili Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez.

Nakon glasanja, usvojeno je ukidanje akciza na naftne prerađevine pa će tako cijena goriva biti jeftinija za 30 do 45 feninga. Da bi izmjene zakona stupile na snagu, moraju biti usvojene i u Domu naroda PSBiH.

“Iako smo svjesni da mi ovim ne rješavamo globalne probleme koje imamo svi zajedno, iako ovo neće zaustaviti poskupljenja na globalnom tržištu, zapravo, smatram da se radi o jednoj od najznačajnijih odluka Parlamenta BiH u posljednje vrijeme. Ona pokazuje da se danas dijelimo samo na one koji razumiju i ne razumiju probleme građana u odnosu na sve druge probleme koje imamo u političkom životu”, kazao je Magazinović.

Dodao je da mu je žao što su zastupnici SNSD-a iz “nekih drugih razloga” izašli i nisu bili na glasanju.

“Isto tako mi je drago da su svi ostali, 31 ili 32 zastupnika, podržali ukidanje akciza.

Drago mi je da je državni Parlament poslao poruku entitetskim vladama koje imaju mnogo više alata u rukama da provode mjere koje će barem malo ublažiti posljedice globalne ekonomske krize, što do sada realno nisu činili.

Ono što dosta smatram važnim jeste da ma kolika cijena goriva na tržištu bila, ona će inače biti manja za 30 do 45 feninga po litri. Da li je to dovoljno, naravno da nije, ali to je iznos akcize i to je maksimum koji mi u ovom trenutku možemo uraditi”, objasnio je Magazinović.

Smatra da postoji “niz drugih mjera koje institucije mogu učiniti”.

“I ja apelujem na sve njih da u ovom trenutku velike ekonomske krize globalne za trenutak zaborave lični i stranački interes i političke razlike, te da se probaju ponašati solidarno sa građanima i da provode mjere koje će barem malo ublažiti krizu”, zaključio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.