Lagumdžija na blogu "Otvoreno"

Ujedinjeni za BiH – krov nad glavom i posao prioriteti u saniranju poplava

U Brisel odlazimo sa onim što nas sada treba činiti, sa završenim izvještajem međunarodnih i domaćih eksperata čiji rezultati su pokazali da štete u BiH iznose oko četiri milijarde KM ili oko 16 posto BDP-a države. Mnogo, puno više od onoga što su govorile prve procjene eksperata Svjetske banke, napisao je Zlatko Lagumdžija na svom blogu “Otvoreno”.

Slika

Poslije najveće prirodne katastrofe koja nas je zadesila uspjeli smo se organizovati i doći spremni do sutrašnjeg dana. Za nešto više od 24 sata u Briselu će početi donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju na kojoj će se prikupljati sredstva za saniranje posljedica katastrofalnih poplava. U Brisel odlazimo sa onim što nas sada treba činiti, sa šenim izvještajem međunarodnih i domaćih eksperata čiji rezultati su pokazali da štete u BiH iznose oko četiri milijarde KM ili oko 16 posto BDP-a države. Mnogo, puno više od onoga što su govorile prve procjene eksperata Svjetske banke…

Osim što podataka o štetama, u Brisel sa sobom nosimo i potrebe za obnovu i rekonstrukciju zemlje – dobro znamo šta nam je kratkoročni plan u narednih šest mjeseci, šta trebamo raditi narednih 18 mjeseci, a šta narednih pet godina. Vjerujem da ćemo u Briselu obezbjediti sredstva za prioritetne potrebe i nastaviti dalje ka ukupnoj obnovi.

Naš prioritet bio je i ostaje osigurati do zime krov nad glavom svim Bosancima i Hercegovcima koji su ostali bez svojih domova tokom poplava, sačuvati postojeća radna mjesta jer smo prema izvještaju eksperata uslijed poplava izgubili oko 3.000 radnih mjesta, a još ih je oko 63.500 ugroženo.

Zbog toga ćemo u Briselu učesnicima konferencije,  našim prijateljima iz međunarodnih finansijskih institucija i prijateljskih zemalja naglasiti koliko nam je važno da novac namijenjen popravci domova naših građana i očuvanju radnih mjesta dobijemo što prije – hitno. Bitno nam je i od presudne važnosti da najprije dobijemo sredstva pod najpovoljnijim uslovima, a još bitnije da ta sredstva dobijemo po najhitnijoj proceduri kako bi prije jesenjih kiša i studenih bosanskih i hercegovačkih zima,  naši građani, koji su ostali bez svojih domova,  bili u suhom, toplom i svome domu.

Osim za obnovu kuća, od presuedne je važnosti i da po najhitnijim mogućim procedurama dobijemo sredstva koja će omogućiti vlasnicima malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava da obnove svoju djelatnost, da rade, sačuvaju radna mjesta koja su imali prije katastrofalnih poplava i da   otvore nova.

Znam da kod većine Bosanaca i Hercegovaca postoji (opravdan) strah  ko će i kako trošiti donirana finansijska sredstva. Najlakše ćemo tu brigu riješiti tako da formiramo tim ljudi, stranaca i bh. državljana, iz različitih oblasti od međunarodnih organizacija, bh. vlasti, privrednika, uglednih profesora, civilnog društva medija koji će nadgledati raspodjelu i trošenje finansijskih sredstava . Neka oni odluče kako će i kada obavještavati javnost o svome radu,  da upozore na sve moguće pokušaje zloupotrebe donatorskih sredstava. Svjestan sam da će nezadovoljnih uvijek biti, ali naš zadatak i posao jeste svesti nezadovoljstvo na najmanju moguću mjeru.

Na kraju, ali ne najmanje bitno… Donatorska konferencija u Briselu nije kraj kada je u pitanju pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine ugroženom poplavama. Ona je samo onaj najteži,  prvi (istina dosta veliki korak) u traženju pomoći.

I dalje nastavljamo jednakom upornošću kao što smo radili i do sada, lobirati kod prijateljskih zemalja, organizacija, finansijskih institucija za nastavak pomoći. Jer BiH će još godinama osjećati posljedice poplava, a oporavak i obnova zemlje moguća  je samo našim zajedničkim radom i angažmanom prijatelja i donatora….

Brza i organizovana obnova zemlje će biti najbolji pokretač daljih reformi i poruka da je Bosna i Hercegovina privlačna investicijska destinacija.

Kada hoćemo, onda možemo sve… Kako se ponašati u vremenu nakon donatorske konferencije? Upravo onako kako su se ponašali građani Bosne i Hercegovine tokom poplava. Bosanci i Hercegovci  koji nisu pričali , nego su radili i pomagali Bosancima i Hercegovcima..      

Ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu.

http://zlatkolagumdzija.blogger.ba/

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.