Besim Ohran za portal Bosnia Times

Ujedinit ću Gornji Vakuf-Uskoplje

„Meni vjeruju jer svi koji me poznaju znaju da govorim iz duše i da to nisu propagandne parole i naučene političke fraze“, rekao je Ohran.

Prilikom nedavne posjete predsjednika SDP-a Nermina Nikšića Gornjem Vakufu-Uskoplju, Besim Ohran, kandidat za načelnika ove općine, dobio je snažnu podršku i novi „vjetar u leđa“ u utrci za prvo ime ovog grada. Nikšić je u svojoj izjavi za medije obećao da će Ohran ujediniti ovaj grad jer je on, kako je rekao, „narodni kandidat“. „Da, ispunit ću obećanje predsjednika Nikšića. Ujediniću građane, ali i buduće nosioce lokalne vlasti u borbi za bolji grad – grad koji su na papiru podijelili na Vakuf i Uskoplje.

Moj prvi cilj je spuštanje tenzija – međuetničkih i međuljudskih – stvaranjem svih preduslova za prijekopotrebni dijalog. Rezultat tog dijaloga bi trebalo biti donošenje odluka koje su u interesu za sve građane kroz konsenzus svih predstavnika u novom sazivu Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje, ali i kroz konsenzus između OV i načelnika “, izjavio je za naš portal Ohran. On je dodao da će se buduća vlast u ovoj lokalnoj zajednici na čijem će on biti čelu odlikovati potpunom transparentnošću u radu.

Ohran naglašava da ovo nije izborna parola, kakvim tokom kampanje svi kandidati pune uši narodu, i dodaje:“ Kad budem načelnik, kod mene neće Bošnjak imati prednost nad Hrvatom i obrnuto. Jednostavno, sve ću ljude tretirati jednako. Meni vjeruju jer svi koji me poznaju znaju da govorim iz duše i da to nisu propagandne parole ili naučene i izlizane političke fraze“.
Ohran kaže da je to predsjednik Nikšić uočio u njegovom izbornom programu kojeg mu je predočio prilikom posjete i da je stoga tako srčano stao uz njega i podržao njegovu kandidaturu.

„Prilikom pravljenja programa razgovarao sam sa mnogo ljudi i prihvatao njihove sugestije i prijedloge. Osobno sam dosta naučio o našem gradu, kako od bošnjačkih tako i od hrvatskih intelektualaca sa kojima sam se susretao i razgovarao. Gornji Vakuf ili Uskoplje je imao vrhunske intelektualce u svim epohama, kao što ih ima i danas. Neki od njih su historičar Muhamed Hadžijahić, orijentalist Fehim Bajraktarević, biskup Tomislava Jablanović, fra Anđeo Zvizdović i islamski učenjak Ahmed ef. Burek.

Danas su to intelektualci poput Emina Sofića, doktora hemijskih znanosti, Rade Kvesića, mr. povijesne znanosti i prof. književnosti, pjesnika Džemaludina Latića te Josipa Mlakića, jednog od najbolji suvremenih bosanskih pisaca. Sve mi je to dalo inspiraciju i volju da svojim punim kapacitetom doprinesem da ovaj grad ponovo postane rasadnik talenata i bosanskih intelektualaca.“

Kako Besim Ohran ističe u svojim javnim istupima, svjestan je težine zadatka, jer je grad bukvalno devastiran usljed toga što ga nacionalističke politike drže u procijepu, s jedne strane, a s druge strane ga kriminalne skupine političkih moćnika iscrpljuju u nezajažljivoj pohlepi radi osobnog bogaćenja.

„Svjestan sam činjenice da je poslije rata rođeno dvadeset pet generacija i da na birou imamo preko stotinu dvadeset nezaposlenih visokoobrazovanih osoba, mahom mladih ljudi. Mnogi smatraju, a ja se slažem s tim stavom da su to naprosto uništene generacije. S druge strane imamo bukvalno mafijašku kriminaliziranu političku skupinu koja vodi rat samo zbog osobnog interesa i bogaćenja njihovih rođaka i suradnika pod plaštom borbe za nacionalne interese. Sukobi unutar vladajućih stranaka naše općine eskalirali su ovog ljeta i moj protukandidat na predstojećim izborima predstavlja odmetnutu kriminalnu frakciju unutar gornjovakufskog SDA.

Ta rođačko-interesna frakcija je svojim djelovanjem uveliko podijelila Bošnjake i da nisam, po nagovoru prijatelja, pristao na kanidaturu, vjerovatno bi velika većina Bošnjaka bojkotirala izbore što bi rezultiralo pobjedom HDZ-ovog kandidata za načelnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Ovako, ja sam alternativa takvim kriminalnim skupinama koje postoje u dominantnim političkim krugovima oba naroda, i siguran sam da ću dobiti podršku svih građana kojima je do mira i prosperiteta našeg grada, ili naše drage Kasabe“ zaključio je favorit u utrci za načelnika Općine Gornji Vakuf-Uskoplje Besim Ohran.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu