Zajednička izjava Nermina Nikšića, predsjednika SDP BiH i Željka Komšića, predsjednika DF

Ujedinimo se u obračunu sa snagama koje veličaju genocid i ratne zločince

Dodjeljivanje priznanja osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od strane Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja civilizacijski sumrak vlasti ovog entiteta.

Ovim činom, po ko zna koji put, vrijeđaju se žrtve pobijene u ime velikosrpskog projekta koji i dalje živi u entitetu RS.

Istovremeno, na ovaj način baca se ljaga i na srpski narod kojem se ratni zločinci žele nametnuti kao vrhunski moralni autoriteti što je nezabilježen slučaj u povijesti ljudskog roda.

Krajnje je vrijeme da sve snage koje baštine antifašizam, humanizam, demokratiju i ljudska prava u BiH ujedine i zajedno krenu u obračun sa snagama koje veličaju zločine i njihove inspiratore i počinioce.

Sutra može biti kasno.

Budućnost BiH nije moguće graditi na ovakvim temeljima i politika koja je spremna da nagrađuje ratne zločince ne može imati bilo kakav legitimitet da vodi bilo kakve procese.

Mi ćemo se prema takvoj politici i njenim predstavnicima odnositi sa najvećim prezirom, jer ništa drugo sa takvim ljudima nije moguće.

Pozivamo predstavnike Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih nacija, OSCE-a i Visokog predstavnika u BiH da zajedno, hitno i bez ikakvih kalkulisanja, osude ovakvo djelovanje vlasti u entitetu RS, te da momentalno obustave svaki vid saradnje sa njenim čelnicima, sve dok oni ne odustanu od veličanja ratnih zločinaca.

Ispod je svakog ljudskog dostojanstva, a kamoli političke i diplomatske kulture, održavati odnose i kontakte sa osobama koje daju priznanja kreatorima genocida u Srebrenici, inspiratorima mržnje i odgovornima za smrt desetina hiljada nevinih ljudi u BiH.

Ukoliko zvanični Beograd uistinu želi graditi prijateljske odnose sa BiH, onda se mora jasno ograditi od ovakvog ponašanja.

U suprotnom vlasti Srbije će se ponovo pozicionirati kao saučesnici u daljnjoj razgradnji mira i suživota u BiH i prema njima ćemo se odnositi na takvim načelima.

Političke partije koje vodimo i dalje će dosljedno i bez kompromisa istrajavati na temeljnim vrijednostima BiH, a to su jedinstvo države, jednakopravnost svih naroda i građana, osuda svih ratnih zločinaca i što je najvažnije poništavanja rezultata genocida i ratnih zločina.

Drugačija BiH jednostavno nije moguća i to svi trebaju znati.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.