Nikšić

Učinićemo sve da osiguramo redovno servisiranje obaveza

Na svu sreću danas se okončava postupak, uplatili smo tranšu i sutra je redovna isplata penzija. Učinićemo sve kao Vlada da osiguramo redovno servisiranje obaveza

Slika

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je danas novinarima u Sarajevu da je u nedostatku naredne tranše novca od stand-by aranžmana koji Bosna i Hercegovina ima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Federacija BiH, koja stoga ima problem s likvidnosti,  suočena s dva izbora – ili da rebalansira budžet na način da riješi pitanje nedostajućih prihoda ili da značajno umanji budžetske stavke na rashodovnoj strani.

Premijer je ujedno demantirao da se u Vladi razmišlja samo o ovoj drugoj varijanti, umanjenju plaća i drugih davanja iz budžeta za 40 posto, kako su, kaže, prenijeli neki mediji, izvlačeći iz konteksta samo dio  problema.

– Na svu sreću danas se okončava postupak, uplatili smo tranšu i sutra je redovna isplata penzija. Učinićemo sve kao Vlada da osiguramo redovno servisiranje obaveza. 
Jučer smo odlučili da hitno idemo u pripremu rebalansa budžeta, odnosno da nedostajuće prihode, planirane od MMF-ove tranše, osiguramo na drugi način. 
Jedan od mogućih pristupa je da osiguramo novac od naših javnih kompanija koje imaju akumuliranu dobit (a i tu imamo dva pristupa – da one uplate dio te dobiti u budžet ili da kupe obveznice), dok je drugi mogući izvor prihoda – izdavanje trezorskih zapisa i dodatnih obveznica.
Bitno je naglasiti da tako nećemo povećati zaduženje Federacije, ono će ostati u sadašnjim granicama a možda bi, u krajnjem, moglo rezultirati da bude i manje za onaj iznos koji nećemo uzimati od MMF-a te ga nećemo vraćati dodatnom emisijom nego  unutrašnjom raspodjelom – riječi su Nikšića.

Na opasku novinara da ekonomski analitičari već duže govore o mogućem kolapsu Federacije BiH, premijer je kazao da "ovdje nije nikakvo blagostanje, ali ni tako katastrofalno stanje".

Stuacija nije sjajna izostankom tranše MMF-a, ali postoji rješenje, ističe Nikšić.

– Nećemo bankrotirai, ponudit ćemo rješenje, neke stvari treba da se slože i u Parlamentu i unutar Vlade. Vlada će i ovaj put biti dio rješenja kao uvijek dosad i ponudit ćemo rješenje – izjavio je federalni premijer Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.