U Bihaću održan okrugli stol na temu

Učenje bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti u svim školama u BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pokrenula je inicijativu za izmjenu 24 zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem, s ciljem uspostavljanja jedinstvenog nastavnog predmeta u okviru kojeg bi sva djeca zajedno učila i bosanski i hrvatski i srpski jezik i književnost.

Inicijativa je prezentovana javnosti čime je  započet ciklus održavanja okruglih stolova na ovu temu u /gradovima/općinama širom Bosne i Hercegovine, kako bi se kroz otvorenu diskusiju prikupile sugestije, korekcije i prijedlozi, a koji bi trebali doprinijeti iznalaženju što kvalitetnijeg zakonskog rješenja.

Sedmi po redu okrugli stol naziva: „Dopune 24 zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju – Učenje bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti u svim školama u BiH“, koji je jučer (petak, 16.02.2018. godine) održan u Bihaću okupio je značajan broj ljudi direktno ili indirektno uključenih u obrazovne procese, predstavnike građanskih udruženja, stručnjaka iz pomenute oblasti, te znatan broj građana koji su pozdravili pokretanje ovakve inicijative, ističući kako je ovo odličan prvi korak u izmjeni zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, koji su složili su se svi, odavno zastarjeli.

Uvodničari na temu bili su Azrija Piralić, Ismet Botonjić i Muhamed Dervić, te kao moderatorica Mira Ljubijankić.

Iako u Unsko-sanskom kantonu segregacija po osnovu jezika nije izražena u tolikoj mjeri u kojoj je to u nekim drugim kantonima, brojne primjere iz prakse s kojima su se lično susretali dali su nastavnici razredne nastave. Jedan od primjera je i slučaj u osnovnoj školi na području USK u kojoj je nakon provedene konkursne procedure zaposlen učitelj sa završenom PA u Mostaru, koji nije poznavao ćirilično pismo iako je u Bosni i Hercegovini to jedno od dva službena pisma. Ili primjer učenice koju je nakon završenog školovanja u USK-a  životni put odveo u distrikt Brčko, gdje se kao službeno pismo koristi samo ćirilica.

Brojne su i nelogičnosti u njegovoj upotrebi, no ono oko čega se složila većina učesnika, jeste da jezik danas u najvećoj mjeri  nažalost, predstavlja samo sredstvo za dalje podjele, sredstvo koje nacionalističke stranke itekako koriste za postizanje svojih ciljeva.

Ponuđene izmjene zakona koje predlaže Socijaldemokratska partija, kao početak puta ka zaustavljanju podjela kroz obrazovni sistem, donošenje jedinstvenog plana i programa, te kao prvi korak ka reformi obrazovnog sistema u cijeloj BiH, u Unsko-sanskom kantonu dobile su bezuvjetnu podršku.

 

KO SDP BiH Unsko-sanskog kantona

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.