Okrugli sto u Mostaru

Učenici bi trebali učiti sve jezike i književnike Bosne i Hercegovine

Socijaldemokratska partija BiH pokrenula je inicijativu za izmjenu svih zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem. Nakon nekoliko održanih okruglih stolova u bh gradovima, domaćin novog okruglog stola po ovom pitanju bio je Mostar, gdje su se okupili mnogobrojni stručnjaci iz oblasti jezika i ostalih srodnih područja, kao i zainteresirani građani ovog grada.

Cilj spomenute inicijative je uspostavljanje jedinstvenog nastavnog predmeta prema kojem bi sva djeca zajednički učila i bosanski, i srpski, i hrvatski jezik.

Prema ovoj inicijativi, u nastavnom planu i programu bio bi obavezan predmet u kojem se izučavaju službeni jezici u BiH. SDP je već izradio predložene zakonske izmjene, a namjera je da djeca uče jezike i književnike Bosne i Hercegovine.

Nastavni plan i program za predmet na kojemu se izučavaju službeni jezici će naglasiti, kako se ističe, ravnopravno izučavanje gramatike, pravopisa, pisma i svih ostalih značajnih jezičnih elemenata. Učenici bi nastavni predmet pohađali zajedno, bez podjela na osnovu porijekla, rase, jezika, boje kože, vjere, etničke pripadnosti, invaliditeta, nacionalnog i socijalnog porijekla, društvenog položaja, imovinskog stanja, te drugih odrednica identiteta ili socijalnog statusa.

Govoreći o inicijativi SDP-a BiH, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Vesna Saradžić je naglasila kako je jasno da u BiH postoji velika diskriminacija kada je riječ o obrazovnom sistemu, odnosno upotreba jezika, tako da je pokrenuta inicijativa u cilju osnivanja jedinstvenog predmeta kako bi djeca imala zajednički nastavni predmet i time imala mogućnost da zajedno pohađaju i srpski i bosanski hrvatski jezik.

“Ovaj okrugli stol je jedan u nizu koji će ponuditi neka rješenja, odnosno primjedbe i sugestije zainteresiranih, kako građana, roditelja, predstavnika akademske zajednice. Vjerujem kako je ovo prvi korak, a vidjet ćemo što će biti potrebno uraditi nakon općih izbora”, kazala je Saradžić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.