Tuzla

Ubrzati rješavanje procesa u kojim se nalaze firme i procesuirati odgovorne za nerede

Vlada Tuzlanskog kantona želi ukazati da jučerašnje metode nisu put i način za rješavanje problema i ostvarivanje eventualnih prava.

Slika

Informacija o događanjima s protesta ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i narušavanju javnog reda i mira od  dijela prisutnih građana, te s tim u vezi poduzetih mjera i aktivnosti nadležnih organa, kao i informacija nadležnih službi o zdravstvenom stanju i zbrinjavanju povrijeđenih pripadnika policije i učesnika u protestima bila je tema vanredne sjednice Vlade TK-a koja je održana sinoć. 

U zaključcima sa sjednice Vlada je još jednom istaknula žaljenje zbog nemilih događaja koji su se zbili tokom dana i eskalacije nasilja, čiji je rezultat šest povrijeđenih građana, 17 povrijeđenih službenika policije, te ukupno 27 osoba privedenih u službene prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. 

Epilog je također i 11 uništenih automobila, nekoliko kontejnera i više razbijenih prozora na zgradi Vlade TK-a. 

Također, Vlada Tuzlanskog kantona želi ukazati da jučerašnje metode nisu put i način za rješavanje problema i ostvarivanje eventualnih prava. 

Vlada Kantona istakla je spremnost da u okviru sindikata i Ekonomsko-socijalnog vijeća, kao tripartitnog tijela u kojem participiraju predstavnici poslodavaca, sindikata i Vlade, budu pronađena moguća rješenja za probleme, kako radnika, tako i modeli zapošljavanja većeg broja trenutno nezaposlenih. 

U svom obraćanju, članove Vlade, goste i predstavnike medija premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević upoznao je da je zajedno s još četiri ministra čitav dan čekao predstavnike firmi koji su najavili da će doći na razgovor o njihovom teškom stanju, te da je problem nastao kada su uz predstavnike firmi svoj dolazak uslovili predstavnici neformalne grupe građana "UDARR", čije zahtjeve, s obzirom na neorganiziranost i neformalnost grupe, nije realno razmatrati. 

Također, Čaušević smatra da iza svega stoji neformalna grupa građana koja je izmanipulirala radnike, a s obzirom na to da su pronađene i PVC gajbe s kamenjem i školjke sa jajima, to ukazuje da nisu ni bili planirani mirni protesti. 

Vlada je tom prilikom osudila nasilje i od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražila da istraži ko su bili inicijatori i organizatori nemilih događaja, a rečeno je i da će odgovorni za nerede biti procesuirani. 

Jedan od zaključaka je i da će Vlada Tuzlanskog kantona od nadležnih i postupajućih sudova tražiti da ubrzaju svoje postupanje i rješavanje procesa u kojima se nalaze ove firme, te da je neprihvatljivo da stečajni postupci traju i po desetak godina bez rješenja, dok se radnici tih firmi za to vrijeme nalaze "ni na nebu, ni na zemlji". 

Osvrćući  se na stanje u firmama čiji su radnici jučer protestovali, istaknuto je da su problemi naslijeđeni od prethodnih saziva Vlade TK-a, da se radi o problemima koji datiraju još od prije desetak godina, ali da je Vlada Tuzlanskog kantona otvorena za sve razgovore. 

– Ono što su radnici propustili da urade danas je da sjednemo i razgovaramo kao što smo to radili više puta do sada, priliku imaju već sutra, i ja ih pozivam da to urade – rekao je premijer Čaušević, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.