Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović

Ubrzati procese uvođenja još žešćih kazni za slučajeve femicida

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović osvrnuo se na još jedan slučaj femicida u Bosni i Hercegovini.

„U avgustu ove godine, nažalost nakon još jednog svirepog ubistva žene, osjećao sam moralnu odgovornost da poduzmem konkretne korake u okviru mojih nadležnosti kao potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Odmah sam, s tim u vezi, organizovao sastanak sa ekspertima za ljudska prava i rodnu ravnopravnost, ministrom pravde FBiH i predstavnicima Gender centra FBiH, kako bih od relevantnih ljudi iz ove oblasti saznao na koji način možemo doći do najboljeg rješenja i prevenirati ove nemile događaje.

Potom je Federalno ministarstvo pravde preuzelo dalje korake koji su se odnosili na izmjenu zakonske regulative putem formiranja Radnih grupa sastavljenih od ekperata iz predmetnih oblasti. Znam da su do sada već neka ministarstva, nevladine organizacije i druge institucije ponudili svoje stručnjake iz svojih oblasti, ali konkretne informacije vjerujem da najbolje mogu dati predstavnici nadležnog ministarstva.

Obaveza nam je pružiti građanima transparentnost i jasno komunicirati konkretne mjere koje se poduzimaju na svim nivoima vlasti i pozivam sve kolege da budu dostupni i na raspolaganju svima koji od njih to zahtjevaju“, navodi Stojanović.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.