Denis Bećirović

Ubrzati harmonizaciju bh. zakonodavstva sa zakonodavstvom EU

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dr Denis Bećirović uputio je Inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od šest (6) mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, formira 33 radne skupine analogno poglavljima acquisa (o dva poglavlja acquisa se ne pregovara) s ciljem sistematske i sinhronizirane harmonizacije bosanskohercegovačkog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije.

U obrazloženju Bećirović je, pored ostalog, istakao da acquis čine svi ugovori i svi zakoni Europske unije, zatim deklaracije, rezolucije, međunarodni sporazumi EU, odluke, preporuke i smjernice, kao i presude Europskoga suda, pa čak i zajedničke akcije koje poduzimaju članice u područjima zajedničke vanjske i sigurnosne politike, pravosuđa i unutrašnjih poslova.

Acquis communautaire predstavlja i jedan od četiri principa proširenja Europske unije, jer podrazumijeva i obavezu svih zemalja koje žele biti članicom EU da bezuslovno prihvate sve ono što je EU već postala, što je sada sama po sebi.

Prihvaćanje acquisa ne znači, samo prihvatanje više od 12.000 različitih dokumenata Europske unije, s preko 120.000 stranica teksta, nego i EU u cjelini kakva ona jeste. Dakle, zemlje koje pristupaju EU prihvaćaju kao svoje sve ono što se prije njihova priključenja EU izdogađalo u ovoj europskoj integraciji. Zemlje kandidatia moraju, dakle, prihvatiti acquis tokom pristupanja EU, te ga učiniti dijelom svog zakonodavstva.

Za konačnu kvalifikaciju za članstvo u EU mora biti izpregovarano 33, odnosno 35 poglavlja (engl. chapters) pregovora, s tim što se o ona dva poglavlja u kojima se nalaze tzv. temeljni ugovori na kojima počiva EU i ne vode pregovori, nego se prihvaćaju kakvi jesu. Izuzeci koji su u pogledu prijema u EU napravljeni Bugarskoj i Rumuniji su poduzeti iz geopolitičkih razloga, pa se na njih nije uputno pozivati ni u BiH ni u drugim zemljama-kandidatima s prostora „zapadnog Balkana“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.