Prva sjednica Upravnog odbora

Ubrzane aktivnosti pomoći ugroženom stanovništvu

Iskazana je spremnost za efikasno i brzo djelovanje kako bi sredstva kojima u ovom trenutku raspolaže Federacija BiH što prije bila u funkciji pomoći ugroženom stanovništvu

Slika

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas je održana prva sjednica Upravnog odbora Fonda za potporu nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine kojom je predsjedavao predsjednik Fonda i premijer FBiH Nermin Nikšić, koji je to po funkciji. Sjednici su prisustvovali članovi Adil Osmanović, Erdal Trhulj, Safudin Čengić, Petar Ćorluka, Mehmed Mustabašić i Sinan Husić, dok su ostali članovi bili opravdano odsutni.

U skladu sa svojim nadležnostima Upravni odbor Fonda je danas utvrdio Prijedlog statuta Fonda kojim se sukladno zakonu uređuju pitanja koja se odnose na naziv i sjedište, djelatnost, organizaciju, ustrojstvo, tijela i upravljanje, imovinu, financijsko poslovanje, planiranje rada i poslovanje, raspoređivanje i korištenje sredstava, raspodjelu sredstava i njihovo knjigovodstveno vođenje, javnost rada i druga pitanja koja su od značaja za organizaciju i način rada Fonda za potporu nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije BiH.

Predviđeno je da tekst Prijedloga statuta već na sutrašnjoj sjednici razmatra i usvoji Vlada FBiH čime bi se stekli uvjeti za imenovanje vršioca dužnosti direktora Fonda, koji bi preuzeo ulogu direktora Fonda u osnivanju s obavezom da obavi pripreme za početak rada Fonda i podnese prijavu za upis u sudski registar. Njegova obaveza je i predlaganje Pravilnika o radu, dok će ministarstvo pravde, sukladno zakonu o osnivanju federalnog fonda, sačiniti Poslovnik o radu Upravnog odbora Fonda.

Danas je rečeno da će se o donošenju Pravilnika o radu voditi računa o maksimalnoj racionalizaciji administracije u aktivnostima u novoosnovanom Fondu. Iskazana je spremnost za efikasno i brzo djelovanje kako bi sredstva kojima u ovom trenutku raspolaže Federacija BiH što prije bila u funkciji pomoći ugroženom stanovništvu.

Inače djelatnost Fonda je prikupljanje i distribucija financijskih sredstava za pomoć nastradalim područjima na teritoriji Federacije, poticanje i financiranje pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u saniranju posljedica nastalih prirodnom nesrećom, a obavljat će i druge poslove u svezi s financiranjem potreba namijenjenih za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i pružanje pomoći fizičkim i pravnim osobama.

Osnivač Fonda je Federacija BiH, a osnivačka prava i dužnosti, uime Federacije, obavlja Vlada Federacije BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.