Zlatko Lagumdžija za Fenu

Ubijanje civila i djece u Gazi odmah mora prestati

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je Agenciji Fena da se nije susreo sa nerezidentnim ambasadorom Izraela za BiH Davidom Koenom

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je Agenciji Fena da se nije susreo sa nerezidentnim ambasadorom Izraela za BiH Davidom Koenom, tokom njegova boravka u Sarajevu ove sedmice, ali naglašava da jeste, da bi jasno ponovio ono što je kako javno tako i diplomatskim putem već rekao, a to je da se u ovom sukobu ‘Davida i Golijata’, ničim ne može opravdati ubijanje civila i djece u Gazi i da to odmah mora prestati.

Ministar Lagumdžija podsjeća kako je odmah javno reagirao i nakon svirepog ubistva trojice izraelskih tinejdžera i užasne odmazde nad palestinskim dječakom, upozoravajuću na ozbiljnu prijetnju eskalacije.

– Ona se sada dogodila i niko više ne može vratiti 1.000 izgubljenih života. Oduvijek smo se zalagali za to da Izraelci i Palestinci žive u svojim državama jedni pored drugih, a takvo nešto se može postići samo razgovorima, ne gradnjom jevrejskih naselja, ubijanjem tinejdžera i granatiranjem – rekao je Lagumžija.

Dodao je i da se ogromna vojna i obavještajna supremacija Izraela pretvorila, u očima svjetske javnosti, u bjesomučnu agresiju koja, ma koliko bila izazivana, polako prelazi granice ljudskog dostojanstva.

– Ponovno pozivam na mir, da se hitno otvore humanitarni koridori prema Gazi i da 24 sata primirja pređu u trajni mir. Niti će Hamas ikada uništiti Izrael, a niti će Izrael ikada uspjeti ubiti volju palestinskog naroda da živi dostojanstveno i civilizirano u državi Palestini – naglasio je.

Dodao je također da je izraelski ambasador David Koen tokom boravka u Sarajevu primljen na odgovarajućem nivou u Ministarstvu vanjskih poslova BiH gdje mu je iznesen stav ministra koji je vrlo jasno na tragu zajedničkog stava EU i vraćanju u okvire mirovnog procesa koji predvode SAD i EU.

Koen je tokom boravka kazao da je u Sarajevo došao na dva dana zbog situacije s Gazom. Istakao je da je želio da se susretne sa političarima u Sarajevu, a da su za to vremena našla dvojica, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, dok ime drugog političara nije htio otkrivati zbog izbora.

U razgovoru za sarajevsko Oslobođenje, subotnje izdanje, izraelski ambasador sa sjedištem u Tirani je kazao da je za izraelsko ubijanje palestinskih civila krivac Hamas jer se Izrael mora braniti dok Hamas "ispaljuje granate iz naseljenih područja".