Dr. Lagumdžija – delegacija UAE:

UAE realizira projekte pokretanja malih biznisa i samozapošljavanja povratnika u Mostaru, Stocu, Srebrenici i Bratuncu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 21. oktobra 2014. godine sa delegacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je 21. oktobra 2014. godine sa delegacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju je predvodio pomoćnik ministra vanjskih poslova UAE za multilateralne poslove ambasador Tarik Ahmed Alhidan.

Delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojoj su i generalni direktor za humanitarne poslove Zayed bin Sultan Al Nahyan fondacije Ahmed Shabib Al Dhaheri, direktori OIC Fonda za povratak izbjeglica u BiH, Fondacije za dobrotvorni rad Odjela islamskih poslova u Dubaiju, Fondacije Sharjah, Crvenog polumjeseca UAE, te predstavnici institucija UAE, boravi u posjeti BiH u cilju sagledavanja mogućnosti i upoznavanja sa projektima pokretanja malih biznisa i samozapošljavanja, koji će doprinijeti održivom povratku u Hercegovačko-neretvanski kanton (Mostar, Stolac) i širem području Srebrenice i Bratunca, kao i projektu stipendiranja većeg broja učenika i studenata u BiH slabijeg imovinskog stanja.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete delegacije UAE Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će ista doprinijeti što bržoj konkretizaciji projekata koji će značajno pomoći povratničkoj populaciji da poboljša uvjete života, a koji će delegaciji biti predstavljeni tokom njenog boravka u BiH.

 

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora izrazio posebnu zahvalnost za urgentnu pomoć koju je Fondacija Khalifa Bin Zayed uputila Bosni i Hercegovini nakon katastrofalnih poplava u maju ove godine. Istaknuo je da su štete prouzrokovane poplavama ogromne, te da BiH nije u mogućnosti da ih sama sanira i izrazio nadu da će se Vlade UAE, kao i UAE fondacije i organizacije uključiti u rekonstrukciju na postradalim područjima.

Dr. Lagumdžija je govoreći o odnosima BiH i UAE ocijenio da odlične političke odnose dvije zemlje treba pratiti bolja ekonomska saradnja, te s tim u vezi izrazio zadovoljstvo zbog namjere aviokompanije FlyDubai da od decembra ove godine uspostavi direktnu avionsku liniju Dubai – Sarajevo kao jedan od rezultata ekonomske diplomatije u proteklom periodu.

Ambasador Alhidan se saglasio sa ocjenom o odličnim političkim odnosima dvije zemlje i istaknuo opredijeljenost UAE za jačanje saradnje sa BiH, naročito u oblasti ekonomije i turizma. Saglasio se i sa ocjenama o značaju avionske linije Dubai – Sarajevo, prije svega za uspostavljanje kontakata privrednika i investitora iz UAE, kojima je BiH privlačna, sa bh. privrednicima, te povećanje broja turista iz UAE u BiH. Također, izrazio je zainteresiranost za češću razmjenu posjeta delegacija dvije zemlje i olakšavanje viznog režima za građane UAE.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.