Haris Vranić za Klix

U Zetri smo vakcinisali 200 hiljada građana

U Kantonu Sarajevo epidemiološko stanje je stabilno, a vlast je zadovoljna rezultatima procesa imunizacije, koji se odvijao posljednjih mjeseci. Ovo je za Klix.ba kazao ministar zdravstva u ovom kantonu Haris Vranić (SDP).

 “Stanje je stabilno, nemamo nekih skokova. Vakcinacija se provodi prema planu. Mi smo poprilično zadovoljni, čak imamo upite roditelja djece starije od 12 godina, koji bi dali saglasnost da se djeca vakcinišu. Međutim nemamo Pfizer vakcinu za ‘primo vakcinisanje’, jer je to jedina odobrena vakcina za djecu”, kaže on.

Kaže nam kako je stanje u zdravstvenim ustanovama zadovoljavajuće i da nema kritičnih situacija.

“Moguće je uvođenje COVID propusnica, pogotovo za one zatvorene prostore kao što su tržni centri, kafići, restorani… Posebno za one zatvorene objekte gdje nije lako nositi masku”, kazao je.

Kaže nam i kako je veoma zadovoljan poslom koji je uradio u dvorani Zetra, koja se za vakcinisanje zatvara 1. novembra.

“Zetra se pokazala kao pun pogodak, tu smo vakcinisali skoro 200 hiljada ljudi. Jedine probleme smo imali s informatizacijom, bilo je žalbi zbog pozivanja na vakcinaciju i revakcinaciju, a sada s izdavanjem QR kodova”, kazao je.

Kaže kako je u Kantonu Sarajevo dvjema dozama vakcinisano 47 posto građana.

“Približili smo se prosjeku Ljubljane i Beograda, koji su na 52 posto, Zagreba na 56 posto. Možemo reći da nas taj antivakserski lobi nije spriječio, iako je izostala značajnija promocija”, izjavio je.

Vranić najavljuje moguće odobravanje treće doze vakcina i za cijelu populaciju.

“Gubljenje antitjela je dokazano nakon šest ili osam mjeseci nakon vakcinacije, ali se državni nivo treba uključiti u nabavku vakcina”, zaključio je ministar Vranić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 158 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.082 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije su se oporavile 124 osobe. Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 7,25 posto. Kanton Sarajevo danas bilježi 1.383 aktivna slučaja Covid-19 infekcije

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.