U Žepču na 500 učenika manje, SDA i HDZ u školu zaposlili 30 radnika više

Godišnje u Žepču u samo jednoj školi – OŠ “Žepče“ se upiše gotovo 100 učenika manje, u petogodišnjem periodu od 2016. do 2021. je skoro 500 učenika manje upisano, odnosno prema pedagoškim standardima 30 odjeljenja manje.

I pored katastrofalnih demografskih pokazatelja i 500 učenika manje u navedenom periodu, broj zaposlenih u ovoj školi je rastao za skoro 30 novih radnika, među kojima je i određen broj nenastavnog kadra.

SDA i HDZ maksimalno zloupotrebljavaju nedefinisan prijenos nadležnosti sa ZDK na Općinu Žepče  i upošljavanjem stranačke armije direktno ugrožavaju čestite prosvjetne radnike, a dovest će i do potpunog obrazovnog kraha jer su troškovi obrazovanja u Žepču od prijenosa nadležnosti do danas uvećali za nekoliko miliona KM.

Iako se obrazovanje u Žepču u cjelosti finansira novcem građana ZDK, SDA i HDZ u Žepču nisu spremni ispoštovati ni minimum propisa ZDK, pa ni državne simbole i himnu, koju su iz Odluke o srednjoj školi gumicom „obrisali, a nedavno su prekršili i odredbe Kriznog štaba ZDK i mimo epidemioloških preporuka pomenute instance naredili početak nastavnog procesa u Žepču.

Nakon crne demografske slike i nestvarnih zloupotreba, nekoliko je otvorenih pitanja, kome zapravo Općina Žepče gradi novu zgradu OŠ “Žepče“ u vrijednosti 5 miliona KM? učenicima ili svojoj stranačkoj armiji u školama? Zbog čega postoji obrazovanje u Žepču, da obrazuje i odgaja našu djecu ili da bude servis za upošljavanje SDA/HDZ kadrova?

Savjesni i odgovorni prosvjetni radnici koji su regularnim putem došli do radnih mjesta su nezaštićeni, dovedeni su u veoma nepovoljan položaj, tehnološki višak uposlenih u školama u Žepču će vrlo brzo doći na dnevni red,  a ovako koncipiran sistem u Žepču u formi Odluke o osnovnoj i srednjoj školi koju su usvojili SDA i HDZ, daje neograničene mogućnost i slobode politici – odnosno da se „zbrinjavanje“ nastavnog i nenastavnog kadra završava u kancelariji načelnika Općine Žepče po stranačkoj liniji.

Neodgovornim potezima Općina Žepče je pokazala da ne umije voditi obrazovanje, ne može se preko leđa savjesnih prosvjetnih radnika i kompletnog obrazovnog sistema u ZDK hraniti armija stranačkih ljudi koji će sutra skupljati glasovi za SDA i HDZ jer ih jedino ta ulaznica drži na poslu.

U narednom periodu pitanje obrazovanja u Žepču ćemo otvoriti na višim nivoima vlasti, nećemo sjediti sa strane i nijemo posmatrati ucjene, niti dozvoliti da ovakvi potezi SDA i HDZ-a ugroze radna mjesta čestitih i odgovornih politički neutralnih prosvjetnih radnika u Žepču.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.