Husejnagić

U ZDK-u više od 2.000 klizišta, štete oko 500 miliona KM

Trenutno su ovom kantonu u fazi prikupljanja konačnih informacija o nastalim štetama, a danas bi trebala biti inovirana Kantonalna komisija za procjenu šteta čiji će zadatak biti davanje podrške općinskim komisijama, a cijeli posao trebao bit završen za sedam dana.

Slika

Tokom posjete općinama Zeničko-dobojskog kantona koje su pogođene katastrofalnim poplavama komandant Federalnog štaba civilne zaštite Jerko Ivanković-Lijanović razgovarao je danas s premijerom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Munibom Husejnagićem i naglasio da će se Federalni štab civilne zaštite nastaviti pomagati općinama u ZDK-u.

– Sada je važno naći načina da se ugroženim građanima nadoknade štete koje su nastale nakon ove prirodne nesreće – pojasnio je Ivanković-Lijanović u izjavi za Agenciju FENA.

Na sastanku je istaknuto da je Vlada Federacije BiH rebalansom budžeta izdvojila 10 miliona KM za pomoć ugroženim područjima. Također, 10 miliona KM civilne zaštite, koji su ranije bili namijenjeni za kupovinu traktora, raspodijeljeno je za nadoknadu štete za prirodnu nesreću.

Ivanković-Lijanović upoznao je učesnike sastanka o računu Vlade Federacije BiH i pripremi zakona o formiranju fonda kojim se žele osigurati značajnija sredstva za nadoknadu šteta za područja pogođena prirodnom nesrećom.

– Sve to u cilju da se animiraju donatori kako u zemlji tako i u inozemstvu. Bit ćemo i u budućnosti uz građane koji su pretrpjeli štete sve dok se njihove štete značajnije ne nadoknade i onima koji izgubili domove ne osiguramo nove – podvukao je Ivanković-Lijanović.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA kazao premijer Husejnagić prema preliminarnim informacijama u ovom kantonu je registrirano više od 2.000 klizišta većih i manjih koja ugrožavaju stambene objekte, a preliminarni iznos šteta iznosi oko 500 miliona KM.

– Ovo su preliminarni rezultati i oni nisu tačni, ali to se procjenjuje jer je mnogo klizišta. Uništeno je mnogo komunalne infrastrukture kako puteva, tako i vodovoda i kanalizacija te privrednih subjekata – kazao je premijer.

Husejnagić je Ivanković-Lijanoviću kazao da je u ovom kantonu na vrijeme aktiviran Štab civilne zaštite i da su poduzete adekvatne aktivnosti zbog čega u ovom kantonu nema ljudskih žrtava.

Trenutno su ovom kantonu u fazi prikupljanja konačnih informacija o nastalim štetama, a danas bi trebala biti inovirana Kantonalna komisija za procjenu šteta čiji će zadatak biti davanje podrške općinskim komisijama, a cijeli posao trebao bit završen za sedam dana.

Husejnagić kaže da će podaci biti proslijeđeni nadležnima na državnom nivou u cilju organiziranja donatorske konferencije.
Ovom kantonu potreba je hitna pomoć u gorivu i opremi za ponovnu sjetvu jer su udruženja poljoprivrednih proizvođača istakla da im je sve to potrebno u narednih nekoliko dana kako bi zasijali novu sjetvu i da bi dozrela u ovoj sezoni.

– Potrebna su sjemena, zaštita, prehrana, gorivo i mehanizacija – pojasnio je Husejnagić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.