fena.ba/Saša Magazinović

U zakon treba uvesti i definiciju naročito bahate vožnje

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na današnjoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u tom domu Saša Magazinović je u pauzi zasjedanja izjavio novinarima da se radi o budžetu „čiji je okvir od 950 miliona KM ono što je za današnjeg predlagača budžeta SDA, prije par godina bilo ‘budžet koji je zamrznut na 950 miliona i koji će dovesti u pitanje rad državnih institucija, budžet koji je atak na državu i njen euroatlanski put’…“

– Da bi taj isti SDA predložio isti taj budžet od 950 miliona KM, koji im danas savršeno odgovara – kazao je Magazinović.

Upitan da komentira Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, o kojim su poslanici obavili raspravu, ocijenio je da je to dobar zakon u svojoj osnovi.

– Nije savršen, nedostaje tu mnogo toga, ali je jedan iskorak. Iskorak je u tome što mislim da će u odnosu na današnje stanje donijeti jedno poboljšanje u smislu povećanja kazni. Ono što je zahtjev Klub SDP-a jeste, i mislim da će Ministarstvo izaći ususret, da se u zakon uvede i definicija naročito bahate vožnje koja postoji u zemljama okruženja i sankcionira se čak i kaznama do tri godine zatvora – istaknuo je Magazinović.

Dodaje da nije razlog tome samo posljednji tragičan događaj u Sarajevu kada su dvije djevojke izgubile život, „ovo je inicijativa koju smo podnijeli prije više od godinu dana“.

– Raduje me što Ministarstvo prometa i komunikacija BiH iskazuje spremnost da uvaži to i pripremi tu izmjenu zakona – naveo je Magazinović.

Na novinarsko pitanje ko bi trebao imati prednost u saobraćaju, vozila pod pratnjom ili vozila hitne pomoći, policija, vatrogasci, odgovorio je da za njega hitna pomoć uvijek ima prednost u odnosu na političare i sve ostale koji imaju automobile označene svjetlosnom signalizacijom.