Mirsad Mešić

U utorak nastavak prekinute sjednice Zastupničkog doma PSBiH

Nastavak sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 16. veljače, zakazan je za utorak, 7. ožujka.

Sjednica je prekinuta jer joj nisu prisustvovali zastupnici iz Republike Srpske, zbog najave pokretanja zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Prvobitno Prošireni kolegij nije podržao zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mladena Bosića da bude odgođena sjednica zbog oduzimanja ustavnih ingerencija Predsjedništvu BiH u slučaju pokretanja revizije presude po tužbi protiv Srbije.

Bosićev zahtjev da se odgodi sjednica Zastupničkog doma podržali su predstavnici stranaka iz Republike Srpske, suzdržan je bio predstavnik HDZ-a, dok su predstavnici ostalih stranaka iz Federacije BiH bili protiv.

Predviđena je i rasprava o izvještaju komisije Kolegija Zastupničkog doma o nastojanju za postizanje suglasnosti o zahtjevu zastupnika Mirsada Mešića iz SDP-a BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH po hitnom postupku.

Zastupnički dom nije na prošloj sjednici prihvatio Mešićev zahtjev za razmatranje tog prijedloga zakona po hitnom postupku, nakon čega članovi Kolegija, radeći kao komisija, nisu postigli suglasnost da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku.

Mešić je predložio izmjenu postojećeg zakona na način da RTV taksu do 31. prosinca nastave naplaćivati telekom operateri, s ciljem omogućavanja uspostavljanja novog efikasnog načina naplate RTV takse i stvaranja uvjeta u tom razdoblju za preživljavanje RTV servisa u BiH, koji posluju u teškim financijskim uvjetima.

Zastupnički dom trebao bi razmatrati i izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je podnositelj Ministarstvo pravde BiH, koje je zaduženo da pripremljene izmjene i dopune Jedinstvenih pravila i Metodologiju za procjenu utjecaja kojom se poboljšava kvalitet izrade propisa dostavi Vijeću ministara na razmatranje, odnosno parlamentu na usvajanje.

U planu je i razmatranje informacije o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu, kao i informacije Ministarstva obrane BiH o dokumentu Pregled obrane BiH, koji je usvojen u Predsjedništvu BiH.