U Tuzli svečano obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U povodu obilježavanja Dana državnosti 25. novembra, danas, 24. novembra, u organizacij Grada Tuzla, upriličeno je odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na spomenik na Trnovcu, spomenik Josipu Brozu Titu i narodnim herojima 1941.-1945, Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na groblju civilnih žrtava. Nakon ceremonije na spomen obilježjima Slana banja, u Narodnom pozorištu Tuzla, održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla, na kojoj su se pristunima obratili predsjedavajući, Aleksandar Vujadinović i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
 “Sretan vam 25.11. Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Na ovaj dan, 25.11.1943. godine, vijećnici ZAVNOBiH-a, su svojim odlukama, potvrdini višestoljetni kontinuitet BH državnosti. Ovu odluku su, na zasjedanju AVNOJ-a, potvrdili svi delegati sa čitvog prostora sad već bivše Jugoslavije.
Do ovoga nije došlo slučajno. Tito je još u toku 1936. i 1937. godine, između ostalog, pisao da i narod u Bosni i Hercegovini ima pravo da se izjasni o svom odnosu u državnoj zajednici, da bi zaključio kako nema demokracije bez nacionalne slobode i da nema nacionalne slobode bez demokracije. Kada je u pitanju federalističko uređenje, najosjetljivije pitanje bilo je pitanje razgraničenja Bosne i Hercegovine, sa ostalim budućim federalnim jedinicama. Na 5. Zemaljskoj konferenciji 1940. godine, Tito je izjavljivao: Bosna je jedno, zbog vjekovnog zajedničkog života, bez obzira na vjeru. U člancima iz avgusta 1941. godine, prvo govori o ustanku:“ svjesnih radnika i rodoljubive inteligencije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine,“ a zatim govori o budućih šest republika.    Na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Bihaću, 1942. godine, Tito u svom govoru kaže da će buduća, obnovljena Jugoslavija biti bratska zajednica Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Isticanjem da postoji Bosna i Hercegovina, uglavnom su određene i granice budućih republika, prvenstveno Hrvatske i Srbije.
 U toku septembra  1943. godine Tito i Vrhovni štab odlučuju osloboditi Tuzlu, pustiti glas da će u Tuzli biti održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a, kao i zasjedanje ZAVNOBiH-a, kako bi na miru obavio posao u Bosanskoj krajini. Dok su snage nacista i fašista, kidisale na Tuzlu, u Mrkonjić gradu i Jajcu donošene su istorijski važne odluke. U oktobru 1943. godine Tito u razgovoru sa Pokrajinskim rukovodstvom, tj. BH rukovodstvom, dogovara da se zagovara status BiH kao federalne jedinice, pa je na brzinu samo četiri dana prije zasjedanja AVNOJ-a, održano zasjedanje ZAVNOBiH-a, u Mrkonjić gradu, namjerno izvan Jajca, kako bi se, kako piše historičar dr Ivo Goldštajn, fingirala neovisnost ovog važnog događaja.
 Četiri dana nakon ZAVNOBiH-a, AVNOJ potvrđuje sve odluke ZAVNOBiH-a, tako da su u donošenju ovih odluka učestvovali delegati iz svih šest federalnih jedinica, a ne samo 58 delegata tj. vijećnika, koliko ih je zastupalo Bosnu i Hercegovinu na zasjedanju AVNOJ-a.Bosna i Hercegovina ima višestoljetni kontinuitet državnosti. U tom smislu, najvažniji su, srednjevjekovni period  vladavine Kulina bana, bana Stjepana II Kotromanića i prvog bosnaskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Osim toga, važan je kontinuitet autonomnosti u osmanskom, austrougaraskom i svim drugim periodima ali je od odlučujuće važnosti, period antifašističke borbe svih naroda i narodnosti, kao referendum i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine iz 1992. godine i uspješna odbrana ovako stečene državnosti u odbrambenom ratu iz 1992. godine.
Bosna i Hercegovina je u antifašističkoj borbi, zasjedanjima ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, ponovo rođena i samo dosljednim njegovanjem tradicije antifašizma može biti ponovo reintegrisana. Držimo se zajedničkog života, bratstva i jedinstva među narodima i građanima, jednake zaštite prava svakog čovjeka i građanina, i nema tog cilja kojeg nećemo ostvariti. Dragi moji sugrađani sretan vam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, naveo je u svom govoru gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
Po završetku svečane sjednice, u prostorijama Biološke zbirke otvorena je izložba fotografija „Tito u posjeti Tuzli 1966.-2016.”

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.