U Tuzli održan naučni skup posvećen Rudniku Kreka

Rudnik Kreka – stanje, mogućnosti, perspektiva, tema je naučnog skupa upriličenog u Tuzli u organizaciji KO SDP BIH Tuzla.

Na skupu su izložene teze, analizirani različiti aspekti ove teme, te je otvorena diskusija u kojoj su aktivno učešće uzeli eminentni tuzlanski stručnjaci iz oblasti elektrotehnike, rudarstva i ekonomije, odnosno Mirza Kušljugić, Edin Delić, Kadrija Hodžić, Jusif Merić i Enver Omazić, dok je skupom moderirao Nenad Todorović.

Kadrija Hodžić tokom svog izlaganja ukazao je na dramatičnost postojećeg ekonomskog stanja Kreke naglasivši kako Kreka ima potpuno istopljeni realni kapitak te ako bise kumulirani gubitak od preko 250 miliona isknjižio na teret postojećeg kapitala, preostali kapital bi iznosio samo 2.3 milion KM, naglasivši kako bi najavljeno izdvajanje jednog od rudnika prijetilo urušavanju eneregetskog lanca Kreka, značajnog za TE Tuzla i planirani blok 7.

S druge strane dr. Mirza Kušljugić naglasio je kako trenutno ne postoji alternativna opcija kada je u pitanju izgradnja Bloka 7, apostrofirajući činjenicu da je za očekivati da će u narednih dvadesetak do trideset godina sasvim sigurno doći do geografske prekompozicije proizvodnje električne energije u našoj zemlji, te će se u prvom planu naći hidroelektrane, a koje će neminovno biti izgrađene u Hercegovini.

Podsjetimo, nešto ranije Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla oštro se usprotivio najavi izdvajanja Rudnika Šikulje iz Privrednog društva Kreka Tuzla, naglasivši da je Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa SDA izašla iz okvira svoje nadležnosti kada je dala saglasnost na izdvajanju Rudnika Šikulje u samostalnu privrednu cjelinu, zaboravljajući da su Rudnik Kreka 135 godina stvarale mnoge generacije rudara tuzlanskog bazena i da je to jedinstvena tehnološka i društveno-ekonomska cjelina.

 

PR DESK – KO SDP BiH TUZLA

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.