27. juli

U Tuzli obilježen Dan ustanka naroda: Tada su BiH čuvali svi

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti danas je u spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli obilježen 27. juli, Dan ustanka naroda BiH i 75. godišnjica od historijskog datuma kada je 1941. godine počeo ustanak protiv fašizma.

Podsjećanju na značajan datum prisustvovali su mnogobrojni antifašisti, borci, predstavnici Gradske uprave Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona, članovi boračkih organizacija te mnogobrojni građani Tuzle.Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da se jedini način za istinsku reintegraciju BiH ogleda u antifašizmu te bratstvu i jedinstvu.

“BiH je u antifašističkoj borbi ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em ponovo rođena. Antifašizam je civilizacijska tekovina i čitava planeta se odeđuje prema tome. Ko god igniriše našu antifašističku tradiciju ruši AVNOJ i ZAVNOBIH, a samim tim i BiH. Ko god potencira neke negativce iz antifašističke borbe, a pokušava zanemariti heroje, opet ruši BiH. Jedini mogući put u istinsku reintegraciju BiH jeste put antifašizma te bratstva i jedinstva “, napomenuo je Imamović.

U okviru obilježavanja 27. jula, odnosno Dana ustanka naroda BiH i 75. godišnjice od historijskog datuma kada je 1941. godine počeo ustanak protiv fašizma danas će u Tuzli biti upriličena i dokumentarna izložba, kao i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla.