Nerin Dizdar

U Stocu ne postoji izvršna vlast, Stjepan Bošković više nije načelnik ove Općine

Nerin Dizdar, član Glavnog odbora SDP BiH, kaže da dosadašnji načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković više ne može zvanično zastupati interese ove općine.

„Mislim da na dan kada su se konstituiraju općinska vijeća širom BiH bitno razjasniti trenutnu pravno-političku situaciju u Stocu, naročito sa aspekta uloge građanina Stjepana Boškovića:

– Građanin Stjepan Bošković više nije načelnik Općine Stolac, jer nije izabran na tu funkciju, niti mu je Centralna izborna komisija BiH 8. novembra uručio bilo kakvu potvrdu o izboru.

– Kako je jasno da se i nakon 8. novembra 2016. građanin Stjepan Bošković nastavlja predstavljati kao načelnik Općine Stolac, on je tim činom prekršio više zakona, te ga se treba goniti zbog počinjenja više krivičnih djela uključujući krivična djela lažnog predstavljanja iz člana 369. KZ FBiH, samovlašća iz člana 370. KZ FBiH, te neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem iz člana 364. KZ FBiH.

– Imajući u vidu iznad navedeno, a naročito činjenicu da počinjenje krivičnog djela iz člana 364. KZ FBiH podrazumijeva upravo nepoštivanje CIK-a BiH kao organa nadležnog za izdavanje dozvole za obnašanje funkcije načelnika, CIK BiH mora bez odlaganja suspendovati kandidata Stjepana Boškovića i ukloniti njegovo ime sa biračkog listića prilikom održavanja lokalnih izbora u Stocu (kad god to bilo).

– Imajući u vidu činjenicu da u Općini Stolac u skladu sa zakonom ne postoji izvršna vlast, u Stocu nije moguće vršiti bilo kakve finansijske transakcije, uključujući isplate plata budžetskim korisnicima, kako nema ovlaštene osobe za potpisivanje isplatnih naloga, niti je moguće pristupiti usvajanju budžeta Općine Stolac za 2017. godinu.

Na kraju, ne postoji mogućnost poređenja situacije u Stocu sa stanjem u Mostaru, gdje izbori nisu održani na osnovu presude Ustavnog suda BiH, što nije slučaj u Stocu, te u Stocu nije, za razliku od Mostara, Parlament FBiH usvojio bilo kakav akt kojim bi definisao način usvajanja i realizacije budžeta, niti postoji zakonska osnova da to bude učinjeno“, navodi Dizdar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.