U sljedećoj turi vakcinacije AstraZenecom bit će vakcinisano oko stotinu apotekara

Nakon što je prekjučer puštena u rad aplikacija putem koje se građani mogu prijaviti za vakcinaciju u Sarajevu uskoro se očekuje i puna implementacija procesa imunizacije u ovom kantonu, koji će se, prema ranijim najavama, odvijati u tri faze.

Obzirom da se masovnija vakcinacija građana očekuje tek u trećoj fazi, postavlja se pitanje kada će na red doći ljudi koji rade na poslovima na kojima postoji visok rizik zaraze koronavirusom poput apotekara, vozača i kontrolora u javnom gradskom saobraćaju, taksista i mnogih drugih.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, u kratkom razgovoru za Klix.ba, pojasnio je koje su to grupe koje bi trebale biti prve u procesu vakcinacije.

“U sljedećoj turi vakcinacije AstraZenecom bit će vakcinisano oko stotinu apotekara. Što se tiče vozača i kontrolora u javnom gradskom saobraćaju, kao i taksista, oni nisu u prioritetnoj grupi i bit će vakcinisani kada i svi ostali građani. Isto vrijedi i za novinare. Moramo ići po prioritetima, ima, na primjer, građana koji boluju od karcinoma, kao i hemodijaliznih pacijenata oni također moraju biti među prvima koji će dobiti vakcinu”, kazao je Vranić.

Također, naglasio je da novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv koronavirusa.

“Novinari su kategorija koja ne spada u prioritete. Kada narušite jednom sistem prioriteta onda se čitava piramida ruši. Novinari neće biti stavljeni u prioritet sve dok ne bude završena prva linija zdravstvenih radnika. Prioritet su i policija, vatrogasci, osobe u staračkim domovima. Ne mislim da novinare ne treba uvrstiti, ali kada bi sada došao veliki kontingent vakcina, onda bi bilo normalno”, zaključio je Vranić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu