U Sarajevu se održava konferencija o ulozi javnih servisa u demokratskom društvu

Jedan od ciljeva Ministarstva i dijela Vijeća ministara te dijela politike u BiH jest da ova institucija bude „zdrava“ i da može pomoći u uređivanju složenih političkih odnosa u BiH”, rekao je Hadžić.

Slika

Regionalna konferencija za jugoistočnu Evropu "Uloga i značaj javnih servisa (JS) u izgradnji demokratskog društva" počela je danas u Sarajevu.

Koordinatorica programa iz Odjela za medije, Generalne direkcije za ljudska prava i vladavinu zakona u Vijeću Evrope Lejla Dervišagić, rekla je uoči početka konferencije Agenciji FENA da je konferencija organizovana u okviru regionalnog projekta Vijeća Evrope.

"To je projekt koji finansira vlada Norveške i traje 18 mjeseci. Pozvani su predstavnici zemalja regiona – iz Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i BiH. Učesnici konferencije su, zapravo, predstavnici javnih servisa zemalja projekta, ministarstava zaduženih za javne servise i po jedan predstavnik regulatornih tijela", objasnila je Dervišagić.

Dodala je da je cilj konferencije da se vidi kakva je uloga javnih servisa u demokratskom društvu i kako se može poboljšati informacija na koju svaki građanin ima pravo.

"Ta informacija treba da bude nepristrana i konkretna, i treba da bude iz više izvora. Dakle, cilj je da se unaprijedi rad javnih servisa u regionu", istaknula je Dervišagić.

Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić je nakon pozdravnog obraćanja izjavio da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ima nekoliko cilljeva.

"Jedan od ciljeva Ministarstva i dijela Vijeća ministara te dijela politike u BiH jest da ova institucija bude „zdrava“ i da može pomoći u uređivanju složenih političkih odnosa u BiH", rekao je Hadžić.

Ministar Hadžić kazao je da se u BiH teško dolazi do konsenzusa čak i u nekim elementarnim evropskim vrijednostima u oblasti zaštite ljudskih prava, ali i u domenu ostvarivanja uvjeta za slobodu govora i slobode medija.

"Pri tome, naravno, mislimo na javni servis koji treba da radi u interesu svojih građana", naglasio je Hadžić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.