Obnova bolnice u Bihaću

U Sarajevu održana konferencija posvećena bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić"

Na Konferenciji solidarnosti za Bihačku bolnicu, u Sarajevu su predstavljene posljedice razornog požara, ali i uvjeti u kojima bolnica trenutno radi.

Slika

Konferencija solidarnosti, obnove i razvoja Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać održana je u Sarajevu, na kojoj je predstavljen historijski presjek rada bolnice, posljedice razornog požara, ali i trenutni uvjeti u kojima bolnica održava neophodan obim rada.

Konferenciji, čiji je organizator Vlada Federacije, prisustvovali su Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona, Rusmir Mesihović, federalni ministar zdravstva i Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH .

– Od ljeta prošle godine kada je izgorila bihaćka bolnica pokrenuli smo čitav niz aktivnosti od opštinskih nadležnih vlasti preko kantona, federacije i Vijeća ministara BiH. Kao ministar vanjskih poslova BiH pokušao sam da animiram što je moguće veći broj predstavnika međunarodne zajednice – kazao je Zlatko Lagumdžija.

Današnji događaj, tvrdi, ide u prilog tome da „ćemo obnoviti kantonalnu bolnicu u Bihaću i napraviti je mnogo boljom zahvaljujući impresivnom odzivu predstavnika međunarodne zajednice“.

Federalni premijer Nermin Nikšić istakao je da je požar u bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" s jedne strane doprinjeo da se probudi, pomalo zaboravljeni međusobni osjećaj pripadnosti i solidarnosti u BiH.

– Tada kao i danas pokazalo se da je pomoć stigla iz cijele BiH, iz svih institucija BiH i predstavnika međunarodne zajednice. Siguran sam da će nakon ove konferencije da će građani Unsko-sanskog kantona u najskorije vrijeme zahvaljujući toj solidarnosti imati bolnicu i uslove kakve zaslužuju – kazao je Nikšić.

Ovim povodom, Memorandum o razumijevanju između Razvojnog programa UN-a u BiH, Češke razvojne agencije i Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" iz Bihaća za projekt "Osiguranje energetske efikasnosti Kantonalne bolnice u Bihaću" danas su potpisali Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću, Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH i ambasador Češke u BiH Tomáš Szunyog.

– Po ovom memorandumu morao bi se graditi novi sistem grijanja u bolnici. To je veliki projekt koji će trajati dvije do tri godine ukupne vrijednosti jedan i po miliona eura. Vlada Češke spremna je donirati otprilike 800.000 eura za izradu nove kotlovnice, koja bi omogućila grijanje bolnice na biomasu – kazao je Szunyog, koji je bio među prvima, koji su izrazili podršku i dali značajna doprinos bihaćkoj bolnici da bi se obnovila i počela raditi.

Nakon izbijanja požara u kantonalnoj bolnici u Bihaću, Češka ambasada u BiH donirala je 18 hiljada eura, za šta je bolnica kupila lapme za operacijske sale.

Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH istakao je da se više od 300.000 građana oslanja na usluge bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" .

– Ponudili smo da mi koordiniramo obnovu bolnice koja je urađena vrlo brzo. Krov je urađen zahvaljujući doprinosu različitih strana, državnog, federalnog i kantonalnog budžeta i nekih doprinosa UN-a – rekao je Afanasiev.

Izrazio je nadu da će nakon današnje konferencije učesnici ponuditi pomoć kako bi se možda nakon godinu dana obilježilo otvaranje nove moderne bolnice u Bihaću.

– Ono što je najvažnije, što nam tek predstoji, to je veliki projekt energetske efikasnoti za cijelu ustanovu, gdje se planira nova zgrada, odnosno energetsko-ekonomski blok, gdje bi bila izmještena kotlovnica, vešeraj, kuhinja, kao i centralna sterilizacija – istakao je Hajrudin Havić, direktor bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić".

Temelji prve bolnice u Bihaću datiraju iz 1920. godine, iako je prema nekim dokumentima organizirani oblik pružanja zdravstvene zaštite na ovom području zabilježen još 1857. godine.

Zgrada Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" je pretrpjela veliku materijalnu štetu u požaru, koji se dogodio 26. jula 2013. godine i danas se zdravstvene usluge pružaju u improvizovanim i nezadovoljavajućim prostorijama i uvjetima.

Kako bolnica i prije požara nije zadovoljavala osnovne zahtjeve moderne bolnice, potrebna su značajna sredstva za rekontrukciju i prilagođavanje evropskim standardima. 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.