Mirsad Đapo

U RS-u pravni haos i utjecaj politike u slučaju bošnjačke djece

Očekujem da će roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca istrajati u svojim zahtjevima da se uvede nacionalna grupa predmeta i pored jučerašnje presude Osnovnog suda u Kotor-Varoši.

Slika

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Mirsad Đapo očekuje da će roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca istrajati u svojim zahtjevima da se uvede nacionalna grupa predmeta i pored jučerašnje presude Osnovnog suda u Kotor-Varoši kojom se odbacuje njihova tužba protiv Osnovne škole "Sveti Sava" i Ministarstva prosvjete RS-a.

Iako podsjeća da se sudske presude ne komentiraju, Đapo u izjavi Agenciji Fena kaže da je u ovom slučaju evidentno da su prekršena ljudska prava i da su sud u Kotor-Varoši i onaj u Srebrenici donijeli različite odluke o istom problemu bošnjačkih đaka, što pokazuje, navodi, da postoji pravni haos u RS-u i, vjerovatno, utjecaj politike.

Očekuje da će Vlada i resorno ministarstvo iz svega izvući pouke i omogućiti bošnjačkoj djeci nacionalnu grupu predmeta, jer su to obećanje imali i još prije nekoliko godina od bivšeg ministra prosvjete Antona Kasipovića.

Đapo podsjeća da su im to pravo potvrdile sve nadležne institucije za zaštitu ljudskih prava i da treba ovaj problem riješiti van pravosuđa na dobrobit djece.

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca su krajem prošle godine podnijeli tužbu protiv kotorvaroške osnovne škole i Ministarstva prosvjete RS-a, a nakon jučerašnje presude tamošnjeg Osnovnog suda morat će i da plate sudske troškove od oko 5.000 KM.

Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović najavio je da oni od svojih zahtjeva neće odustati i da će svoja prava tražiti i u sudu u Strazburu.

Bošnjačka djeca u ovom kotovaroškom naselju ove školske godine nisu pohađala nastavu i izgubili su godinu, jer im nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.