Razgradnja države BiH putem mehanizma koordinacije i nelegalnog referenduma u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj je na snazi brutalan udar na institucije države BiH

Na današnjoj konferenciji za medije potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je oštro osudio jučerašnji antidejetonski i antidržavni dogovor između Bakira Izetbegovića i Milorada i Dodika.

Famozni mehanizam koordinacije, koji je dogovoren u kafani u Istočnom Sarajevu, uz najavljeni referendum o Danu RS, predstavljaju vrhunac urušavanja države, jer su Federacija BiH, Republika Srpska i kantoni dobili status jednak državi i njenim vlastima.

„Neozbiljno je vođenje bilo kakvih dogovora po kafanama i hotelima. Smatramo da su, za tako ozbiljne teme i ozbiljne dogovore, mjesto takvih sastanaka državne institucije – Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH“, rekao je Bećirović i naveo da bi mehanizam koordinacije imao svrhu da Bosna i Hercegovina, kao država, govori jednim glasom.

„Umjesto toga napravljen je mehanizam koji i oni koji su ga potpisali ne znaju kako će funkcionirati. BiH definitivno neće moći samostalno odlučivati, već će biti uveden jedan složen i komplikovan sistem. Drugim riječima, bez državnih vlasti može se dogovoriti sve što se tiče puta BiH ka EU, dok bez saglasnosti RS ili nekog od kantona ne može ništa“, naveo je Bećirović.

Na konferenciji za medije je istaknuto da je jučerašnji sastanak vanustavna aktivnost, jer u Ustavu BiH, kada je riječ o vanjskoj politici, postoji precizna ustavna odredba da je vanjska politika u nadležnosti BiH.

„Ovo je opasan scenario uvoda u konfederalizaciju BiH. Danas u RS je na snazi brutalan udar na Ustavni sud BiH i institucije države BiH. Ono što posebno želimo istaći jeste činjenica da uprkos jednoj složenoj situaciji i uprkos činjenici da već šesnaest dana u ovoj zemlji traje entitetski udar na ustavni poredak u BiH, niko na jučerašnjem sastanku između Izetbegovića i Dodika nije progovorio o antidejtonskom, antiustavnom i nelegalnom referendumu u bh. entitetu RS“, naveo je Bećirović i na kraju dodao da su svi u ovoj državi dužni se pridržavati Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Dejtonski mirovni sporazum nije supermarket iz kojeg uzimamo samo ono što nam odgovara. Dakle, vlasti u RS su dužne da se pridržavaju Općeg okvirnog sporazuma za mir, te svih jedanaest aneksa Dejtonskog sporazuma, kao i svih ključnih članova i kompletnog Ustava BiH. Mi, u SDP BiH, napominjemo  da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te da niži nivoi vlasti ne mogu preispitivati i mijenjati njegove odluke. Refrenedum u RS je klasičan primjer kršenja svih odredbi Ustava BiH, koji ima za cilj daljnje zaoštravanje odnosa u BiH pred oktobarske lokalne izbore“, zaključio je Bećirović.