Jasmin Imamović za Oslobođenje

U prve dvije decenije 21. stoljeća moji saradnici i ja smo uspjeli preporoditi Tuzlu

Jedan od gradova u Bosni i Hercegovini koji prednjači po broju kandidata za gradonačelničko mjesto je Tuzla. Ukupno šest kandidata boriće se za poziciju prvog čovjeka Grada, od kojih je pet stranačkih (SDP, koalicija Zajedno i odlučno SDBiH – DF, PDA, BPS, Naša stranka) i jedan nezavisni kandidat. Najveća bitka očekuje se između Jasmina Imamovića, kandidata SDP-a koji Tuzlu vodi od februara 2001. godine, Vahida Jusufovića, direktora UKC-a, kojeg podržava, osim Socijaldemokrata BiH i DF-a, i SDA, te državne poslanice Naše stranke Mirjane Marinković-Lepić.

– Demokratsko smo društvo i dobro je da šest kandidata, kod građana, konkuriše za poziciju gradonačelnika. To građanima koji odlučuju daje mogućnost istinskog upoređivanja i odlučivanja, kaže za Oslobođenje Imamović.

Ističe da je preuzeo vođenje Tuzle u vrijeme kada grad nije imao vode.

– Redukcije vode uvedene su 1931. godine. Problem smo riješili 2006. i ove godine dovršavamo projekat dugoročnog vodosnabdijevanja do 2035. godine. Najmanje do tada neće biti redukcija. Neka 2035. godine buduće generacije razmišljaju o tome. Tuzla je bila grad koji tone, od 2007. godine više ne tone. Istorijska jezgra i središnji dio grada bili su presječeni na dva dijela. Sa sjevera je bila okupirana divljom deponijom i močvarom, na kojoj je danas kompleks slanih Panonskih jezera, a s juga s nekoliko divljih deponija, na mjestu sadašnje visoko uređene četvrti, preko puta MUP-a, imali smo divlju deponiju i groblje autobusa i automobila, na mjestu Sonog trga bio je grbavi parking, boravište skitnica, na mjestu Trga slobode, najvećeg trga u BiH, zapušteni parking, Centralni gradski park, koji danas krasi spomenik kralju Tvrtku, bio je opasno i mračno mjesto, u to vrijeme niko u Tuzli nije htio investirati. U prve dvije decenije 21. stoljeća moji saradnici i ja smo uspjeli preporoditi Tuzlu, govori Imamović.

Ističe da su danas ranije najgori i najružniji dijelovi grada postali najbolji i najljepši u BiH.

– Tuzla je postala turistički grad, grade se hoteli, moteli i hosteli, građani iznajmljuju privatni smještaj, postali smo veliki trgovinski i ekonomski centar. Tuzla ima najviše malih obrta u BiH i drugi smo, poslije općine Centar Sarajevo, po broju registrovanih poslovnih subjekata, mjereno na hiljadu stanovnika. Sada u Tuzli svi hoće investirati, Tuzla je već prostor na kojem u ovoj i naredne tri godine očekujemo više od dvije milijarde investicija. Sve to smo uradili i uspjeli sačuvati multikulturalno biće BiH i Tuzle. Tuzla je danas pouzdani čuvar svih bh. vrijednosti, kaže Imamović.

Iako se, kako ističe, mnogo uradilo, ima i puno toga još da se uradi.

Moje i planove mog tima saopštit ću uoči zvaničnog početka predizborne kampanje, kaže Jasmin Imamović

– Da nema dosta toga da se uradi i ostvari, ja se ne bih ni kandidovao. Imam gotov program, on je sadržan i u Strategiji razvoja grada i u nizu podstrategija. Moje planove i planove mog tima, nove ideje, saopštit ću uoči zvaničnog početka predizborne kampanje, dodao je Imamović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu