U potpunosti rasvijetliti odgovornost svih aktera zbog neuspjeha revizije presude za genocid

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je krajnje vrijeme da se u potpunosti rasvijetle sve okolnosti oko neuspjeha revizije presude za genocid u Srebrenici, te uloga ključnih aktera ovog procesa koji su vodili kadrovi SDA. U svjetlu novih događanja i informacija koje su izašle na vidjelo, smatramo da je utvrđivanje činjenica i odgovornosti za propast revizije presude od historijske važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Posebno indikativan je podatak da je SDA nagradila pojedince koje je predsjednik ove stranke, Bakir Izetbegović, javno proglasio krivcima za propast nikad obnovljene tužbe protiv Srbije za genocid. Naime, upravo je Bakir Izetbegović lično za propast tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid direktno optužio svoje savjetnike, zbog davanja netačnih informacija i pogrešnih savjeta. Ti savjetnici nisu politički sankcionirani, nego su naprotiv promovisani na najviše državne funkcije, uključujući pozicije zamjenika državnog ministra i nove savjetničke pozicije.

Također, podatak da je uoči famoznog sastanka u Vijećnici SDA poslala emisare Aleksandru Vučiću da ga “umire” i potvrde da od obnavljanja procesa za genocid nema ništa, posebno je zabrinjavajući. Taj podatak ukazuje na tješnju i iskreniju saradnju SDA sa državnim vrhom Srbije nego sa državnički orijentiranim strankama u Bosni i Hercegovini. Ovi navodi nikada nisu argumentovano demantovani. Naprotiv, iz istupa g. Vučića i nevjerovatnog objašnjenja g. Izetbegovića da je slao emisare kako bi Vučića uvjerio da se ne radi o tužbi protiv ove nego protiv neke druge Srbije, ove tvrdnje sve više dobijaju na značaju.

Posljednji istup Nevenke Tromp na ovu temu, umjesto politikantskog prepucavanja i diskvalifikacija, zavređuje ozbiljnu analizu i pažnju institucija. Bez prejudiciranja tačnosti navoda, očekujemo da pravosudni organi ispitaju navode gđe Tromp i utvrde da li je bilo svjesnog, namjernog sinhronizovanog blokiranja revizije presude za genocid u Srebrenici od strane  svih najviših političkih dužnosnika i tada vladajuće koalicije SDA-SNSD-HDZ. Ukoliko se tvrdnje pokažu istinitim, svi uključeni trebaju odgovarati za svoje postupke kojim su nanijeli štetu interesima države, te onemogućili žrtvama genocida ostvarenje temeljnog prava na pravdu i reparaciju, barem u mogućoj mjeri.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.