Alija Behmen za TV1

U pojedinim glavama još su prisutni ostaci fašističkih ideologija

Svaki grad treba da se mjeri zadovoljstvom njegovih građana i situiranjem njihovih potreba – egzistencijalnih, kulturnih i sportskih, te sadržajima koji obogaćuju društvo i usrećuju ljude. Nažalost, današnje Sarajevo nije na tom nivou, ocijenio je bivši gradonačelnik Alija Behmen gostujući u Dnevniku TV1, povodom obilježavanja Dana Sarajeva.

Obilježen je Dan Sarajeva, povodom pobjede nad fašizmom odnosno oslobođenjem Grada 6. aprila 1945. No, da li je fašizam u BiH danas uopšte pobjeđen?

“On je pobijeđen i u Evropi, a refleksija toga je i u BiH, premda on ima nešto drugačije modalitete i manifestacije. Fašizam je otrov koji društvo uništava do krajnjih granica. Sve ono što je suprotno biću čovjeka, biću religija, nalazi se u fašizmu. Još postoje ostaci fašističke ideologije u pojedinim glavama, iako se oni ne nazivaju tako. Međutim, njihove manifestacije su apsolutno identične sa manifestacijama fašizma”, ocijenio je bivši gradonačelnik Sarajeva.

Govoreći o ukupnim prilikama u gradu, Behmen je podsjetio na činjenicu da je Sarajevo nekada bilo privredni gigant, no danas realni sektor gotovo da ne postoji, što je problem ne samo Grada, nego i BiH, pa i brojnih evropskih zemalja.

Uprkos tome, ističe da neke stvari idu nabolje, a Sarajevo ima šansu u budućnosti.

“Šansa je nova industrija – IT tehnologija, te industrija usluga i turizma, kao i filmska industrija, jer imamo mnogo talentovanih ljudi. Kulturu je potrebno ubaciti u brzine koje odgovaraju evropskim standardima”, kazao je, između ostalog, Behmen.

Sarajevu je, ocijenio je, neophodna strategija razvoja grada, kao i harmonizacija regulacionih i urbanističkih planova.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.