Općina Centar

U petak počinje s radom šalter sala

Ova situacija pokazala i to da Općina Centar ima jako puno prijatelja i dodao da su ga zvali skoro svi načelnici općina u BiH, direktori firmi i još mnogi drugi koji žele pomoći

Slika

Šalter sala Matičnog ureda Općine Centar će u petak, 14. februara u 7.30 sati otvoriti svoja vrata korisnicima usluga – kazao je danas načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, koji je zajedno s načelnikom susjedne Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom obišao šalter salu ali i druge prostorije u velikoj mjeri devastirane zgrade Općine Centar.

Tom prilikom je Bećirević naglasio da je ova situacija pokazala i to da Općina Centar ima jako puno prijatelja i dodao da su ga zvali skoro svi načelnici općina u BiH, direktori firmi i još mnogi drugi koji žele pomoći, saopćeno je iz Općine Centar.

– Prvi su nam u pomoć pritekli iz Općine Novo Sarajevo, čiji je načelnik Nedžad Koldžo zajedno s njihovim Štabom civilne zaštite i specijalnom vatrogasnom jedinicom gasio požar. Svima smo veoma zahvalni – kazao je Bećirević.

Također, podsjetio je da su načinjene ogromne štete od požara i uništavanja općinske imovine te da, po prvim procjenama, samo šteta koja se odnosi na tehničku opremu iznosi više od milion maraka.

– Što je najvažnije, nije bilo ljudskih žrtava a zahvaljujući dobroj organizaciji sačuvan je ”mozak” Općine – matične knjige, šalter sala, katastar, server, arhiv i sva važnija dokumentacija. Danonoćnim radom na raščišćavanju potrudili smo se da šalter sala bude u petak spremna za prijem građana u punom kapacitetu i u radnom vremenu kako je nekad bilo – kazao je Bećirević.

– Mi smo se za ovih nekoliko dana uspjeli organizirati, službe smo izmjestili u mjesne zajednice i Centar za kulturu na Gorici tako da one već funkcionišu na način da rade prioritete i život mora da ide dalje. Svi naši uposlenici trenutno rade i to ne samo svoje poslove veći i na raščišćavanju, čišćenju, izmještanju opreme i dokumentacije. I oni su ovdje radi građana i vrlo brzo ćemo useliti u našu zgradu. U ovom periodu ćemo raditi prioritetne predmete, kao što će to na primjer u Službi urbanizma biti oni koji se odnose na velike investitore – dodao je Bećirević.

Dodao je da su "sačuvani svi projekti vezani za urbanizam koje su građani predali".

-Najvažnije je da su sačuvane matične knjige gdje imamo više od 800.000 upisa i zaista bi bila velika šteta da je to uništeno, jer bi sigurno bilo potrebno deset godina da dokažemo svoje identitete. Važno je reći da ćemo već od petka primati zahtjeve za vjenčanja i omogućiti da se to, kao ranije, obavi na terenu van sjedišta Općine i to za sada besplatno zbog cijele ove situacije. Mi ćemo nastojati da u što kraćem roku ova općina zasja punim sjajem kako je to nekad bilo, jer to građani općine Centar zaslužuju. Uostalom, ovo je najbolja općina u državi i to će zasigurno ostati – kazao je Bećirević.

Načelnik Koldžo je prilikom obilaska devastirane zgrade Općine Centar izjavio da Općina Novo Sarajevo zajedno sa svim službama stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći prijateljskoj susjednoj općini, pa i za onu finansijsku.

Također je ponudio i prostorije Centra za mlade na Grbavici za obavljanje vjenčanja.

– Ovo što vidimo ovdje jeste da je Općina Centar zaista uspjela za nekoliko dana ovo zgarište pretvoriti u prostor gdje će građani moći dobiti uslugu – kazao je Koldžo.