Inicijativa Denisa Bećirovića u Parlamentu BiH

Sutra glasanje o inicijativi SDP BiH za ukidanje naziva ulica u Mostaru koje nose nazive ustaških zločinaca

Na 30. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici su u okviru 15. tačke dnevnog reda glasali o inicijativi poslanika SDP BiH dr. Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zvaničnika fašističke NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića. Tom prilikom su poslanici HDZ-a, SDS-a skandalozno glasali za afirmiranje, veličanje i opstanak naziva ulica koje nose imena po dokazanim ustaškim zločincima koji su direktno odgovorni za masovna stradanja Srba, Jevreja, Roma, kao i velikog broja antifašista Hrvata i Bošnjaka.

SDP BiH smatra da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH treba na sutrašnjoj 31. sjednici uputiti jasnu poruku da je protiv afirmiranja protagonista i sljedbenika ustaške zločinačke politike, kao i da Mostar i Bosna i Hercegovina neće nikada odustati od antifašizma i antifašističkih vrijednosti.

SDP BiH smatra da Grad Mostar ima dovoljno velikana kojima se Hrvati, Bošnjaci, Srbi i svi drugi građani mogu ponositi. Takvi velikani su svojim humanim djelima zadužili i Mostar, i Bosnu i Hercegovinu, i civilizirani svijet i po njima bi se trebale zvati ulice Grada Mostara, a ne po funkcionerima fašističke i marionetske NDH.

Također, ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da su građani Mostara u Drugom svjetskom ratu dali ogroman doprinos u antifašističkoj borbi i da je to jedan od gradova koji je dao najveći broj narodnih heroja. Mostar ne treba da ima nazive ulica ustaških funkcionera koji su, pored ostalih zlodjela, stvorili pravni i politički okvir za progon Srba, Jevreja, Roma, antifašista i svih onih koji se nisu uklapali u viziju rasno i etnički čiste NDH. Mostar je dio Bosne i Hercegovine, a ne bivše marionetske i fašističke NDH. U Mostaru, kao i u drugim gradovima, ne smije biti mjesta za retrogradne, fašističke i ekstremne pojave. Fašistima i zločincima nije mjesto na tablama ulica Mostara. Mostarske ulice trebaju nositi imena ljudi koji trebaju biti pozitivan primjer mladima, a ne po sljedbenicima ustaške ideologije.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.