Damir Filipović

U Općini Ilijaš usvojena odluka o znakovnom jeziku

Na 39. Sjednici Općinskog vijeća Ilijaš koja je održana 31.03.2016.godine jednoglasno usvojena je Odluka o upotrebi znakovnog jezikana prijedlog predsjedavajućeg OV Ilijaš, Damira Filipovića.

„ Važno je napomenuti da ova Odluka omogućava ravnopravnost, jednakost sa drugim građanima Općine Ilijaš, obzirom da reguliše pravo korištenja znakovnog jezika pred organima i institucijama Općine, posebne obaveze općine prema đacima, kao i druga pitanja. Sve je urađeno u skladu sa Zakonom o upotrebi znakovnog jezika Kantona Sarajevo u saradnji sa „Udruženjem gluhih Kantona Sarajevo“.

Također, radi što bolje komunikacije sa gluhim licima Općini se stavlja za obavezu  da u roku od 120 dana odnosno do stupanja na snagu ove Odluke osposobi 3 (tri) uposlenika za upotrebu i tumačenje znakovnog jezika. Odlukom su propisane i kaznene odredbe za odgovorna lica koja ne obezbjede tumača. Često dolazimo u situcije da su ljudska prava u našem društvu samo deklarativna, te kako je Bosna i Hercegovina 2009.godine potpisala i ratificirala UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, te u skladu s tim je dužna svoju legislativu uskladiti sa pomenutom

Konvencijom, kako bi se za ova lica obazbijedio ravnopravan status. Ova Odluka bi trebala omogučiti realizaciju svih prava gluhih lica, kao i olakšati komunikaciju“, pojasnio je Filipović.