Damir Filipović

U Općini Ilijaš usvojena odluka o znakovnom jeziku

Na 39. Sjednici Općinskog vijeća Ilijaš koja je održana 31.03.2016.godine jednoglasno usvojena je Odluka o upotrebi znakovnog jezikana prijedlog predsjedavajućeg OV Ilijaš, Damira Filipovića.

„ Važno je napomenuti da ova Odluka omogućava ravnopravnost, jednakost sa drugim građanima Općine Ilijaš, obzirom da reguliše pravo korištenja znakovnog jezika pred organima i institucijama Općine, posebne obaveze općine prema đacima, kao i druga pitanja. Sve je urađeno u skladu sa Zakonom o upotrebi znakovnog jezika Kantona Sarajevo u saradnji sa „Udruženjem gluhih Kantona Sarajevo“.

Također, radi što bolje komunikacije sa gluhim licima Općini se stavlja za obavezu  da u roku od 120 dana odnosno do stupanja na snagu ove Odluke osposobi 3 (tri) uposlenika za upotrebu i tumačenje znakovnog jezika. Odlukom su propisane i kaznene odredbe za odgovorna lica koja ne obezbjede tumača. Često dolazimo u situcije da su ljudska prava u našem društvu samo deklarativna, te kako je Bosna i Hercegovina 2009.godine potpisala i ratificirala UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, te u skladu s tim je dužna svoju legislativu uskladiti sa pomenutom

Konvencijom, kako bi se za ova lica obazbijedio ravnopravan status. Ova Odluka bi trebala omogučiti realizaciju svih prava gluhih lica, kao i olakšati komunikaciju“, pojasnio je Filipović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.