Emir Zlatar za N1

Zlatar: U odnosima običnih građana nema nikakvih problema

Emir Zlatar, član Glavnog odbora SDP-a BiH i generalni sekretar Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca, gostovao je u Danu uživo na N1 i komentarisao podnošenje aplikacije Bosne i Hercegovine za reviziju presude u slučaju protiv Srbije za genocid.

“Agent Sakib Softić je dobio agenturu 2002. godine, ovlašten je od strane Predsjedništva ove države i do danas niko ni na koji način nije osporio njegovu legitimaciju kao agenta pred međunarodnim sudom pravde”, kazao je Zlatar za N1.

On je dodao je presudom Međunarodnog suda pravde “nedvojbeno utvrđeno da je Srbija okrivljena ili presuđena za nesprečavanje genocida u Srebrenici, a u samom presudi je konstatirano da se genocid desio u BiH i da su u genocidu učestovale institucije MUP-a i vojske Republike Srpske”.

“To su međunarodno relevantne činjenice koje je presudio najvažniji sud u svijetu. Ne postoji neko sudsko tijelo na ovoj zemaljskoj kugli osim Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je mogao takvu jednu presudu da donese. Zbog čega se sve ovo dešava i zbog čega se ne dozvoljava žrtvama genocida da dobiju satisfakciju ili bar djelimičnu satisfakciju, to je pitanje koje se mora postaviti onima koji negiraju genocid. Žalosno je da veliki broj političara, posebno iz Republike Srpske, a koji kažu da predstavljaju sprski narod, još uvijek se nalazi u fazi negiranja genocida. Učesnik sam bio na nekoliko međunarodnih simpozija i konferencija o genocidu, posljednja faza zločina genocida je negiranje genocida. Očigledno je da se u BiH u određene strukture nalaze u to posljednjoj fazi, fazi negiranja genocida. Genocid se desio u BiH, presuđeno je da se desio u Srebrenici, a ova presuda treba da da satisfakciju svim žrtvama na terotoriji gdje je genocid počinjen”, kazao je Zlatar.

On je dodao je se ovdje radi o tužbi koju zastupa agent Softić. On predstavlja žrtve genocida, a ne Izetbegovića, Ivanića i Čovića.

“On predstavlja državu BiH koja ustvari traži pravdu za svoje žrtve. Bošnjački narod je jedan od konstitutivnih naroda i nije mi jasno zbog čega se ovolika panika digla u BiH, kao da predstavnici iz Republike Srpske ne znaju šta se desilo. Ja sam uvjeren u sasvim suprutno, da su duboko svjesni svih onih zločina koji su počinjeni. Mislio sam da gospodin Ivanić i gospodin Čavić nemaju nikakve veze sa zločinima genocida, vojskom i MUP-om Republike Srpske i sa Miloševićevim režimom. Očigledno da imaju”, dodao je Zlatar.

On je dodao da agent Softić ima mandata da predstavlja državu BiH.

“Razočaran sam istupima Ivanića. On je upravo došao na poziciju člana Predsjedništva iz reda sprskog naroda iz Republike Srpske glasovima žrtava genocida, odnosno bošnjačkim glasovima. Lično sam očekivao da će se gopsodin Ivanić svim silama založiti da te žrtve dobiju satisfakciju i da podrži interese Bosne i Hercegovine. Čudi da je Ivanić ušao u fazu da brani susjednu državu i institucije entiteta iz kojeg je došao, a nalazi se u Predsjedništvu zahvaljujući glasovima žrtava genocida”, kazao je Zlatar.

“Na stranu politike i političke partije, ovo je pitanje žrtava genocida i to je nadstranačko i nadpolitičko pitanje. Treba poslije ovih 20 godina objasniti narodu i građanima u Srbiji i Republici Srpskoj da su bili lagani, da su bili dezavuirani, sve vrijeme uvođeni u neke priče koje nemaju veze sa istinom. U BiH koja je prošla veliku kataklizmu potrebno je da se liječe rane. ne možete očekivati nikakav put pomirnjea niti bilo kakvu zajedničku saradnju ukoliko se ne provedu međunarodne presude”, dodao je on.

 

Kako je kazao radi se o kolektivnoj odgovornosti Miloševićevog režima i ovo je bila prilika da Srbija prizna nešto što se desilo.

“Čini mi se, a i siguran sam, u odnosima običnih građana nema nikakvih problema. Velikosrpskom projektu se nakon 100 godina mora stati ukraj. Nije više bitan ni sam ishod te revizije, kakav će biti, on je sada u rukama sudaca. Obzirom da je ovo historijski presedan jer se radi o zločinu genocida cijenim da će sudija imati jako puno odgovornosti da prouče svu dokumentaciju koju je naš tim predao. Presuda će imati dalekosežne posljedice, ne samo po ove zemlje koje se međusobno sude, već na sve zemlje članice Ujedinjenih nacija. Imate masu ratova koji se dešavaju svijetu sa elementima genocida. Mislim da je međunarodni pravni poredak ovdje u pitanju”, kazao je Zlatar.

BiH se, kaže, nalazi u vanrednom pravnom stanju od potpisivanja Dejtonskog sporazumu.

“Mi živimo u međunarodnom mirovnom sporazumu koji su potpisali tri države. Imamo vanredno pravno stanje. Ne vidim da se ikakva kratkoročna ili dugoročna posljednica može desiti u ovakvo neefikasnom načinu odlučivanja u Parlamentu, Predsjedništvu, Vijeću ministara… Ovo je potpuno nakaradna stuktura ustavnog uređenja zemlje koja je ponuđena da se zaustavi rat i krvoproliće. Svima je jasno da na ovaj način ovo dalje ne može funkcionisati. Rezultati genocida ne mogu opstajati kao trajna politička kategorija”, kazao je Zlatar.

 

Izvor: N1

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.