Mirza Krajina

U odbranu Redži!

Da su općinska vijeća u Bosni i Hercegovini, mjesta dobrog i kvalitetnog humora znalo se i ranije, međutim biti prepoznat kao prvi i glavni u jednom od 143 druga općinska vijeća u Bosni i Hercegovini nije mala stvar. Za Redžu Seferovića, vijećnika iz Zavoidovića izabranog sa 158 glasova može se reći da je prvi i glavni. Dupla kruna, pored izbora u OV Zavidovići, ovom vijećniku je sigurno i izbor na mjesto predsjedavajućeg.

Nažalost ovakvi kultni ispadi uglavnom skriveni su daleko od očiju šire javnosti, iako bi sigurno bili dobra inspiracija za scenariste humorističnih serijala. Biseri se u nekim općinama poput Visokog, nastoje se i sakriti od javnosti inicijativama da se sjednice OV ne emituju na lokalnoj televiziji, dok mnoga OV nikada nisu imala javni TV prijenos ili livestram. Umjesto preuzimanja obaveza i odgovornosti za naknadu koja iznosi od 150KM pa na više, vijećnici po Bosni i Hercegovini, će rado preuzeti obavezu glasanja po principu “kako glasa šef kluba”. Nerijetko vijećnici ne znaju na kojoj su tački dnevnog reda, a i kako će znati kada sjednice od 11 tačaka dnevnog reda, zbog ranije navedenog principa, završavaju za dva sata. Međutim svojevrstan rekord, moglo bi se reću u modernoj i poznatoj historiji općinskih vijeća u Bosni i Hercegovini drži Općinsko vijeće Lukavac, čiji su vijećnici svoj (ne)rad naplaćivali 11KM po minuti. Sjednica za anala, održana je kako bi za taj mjesec vijećnici OV Lukavac imali osnova da naplate svoj paušal ili narodski rečeno “da ne propadne mjesec”. Nemajući o čemu da se raspravlja, genijalno rješenje je pronađeno – potrebno je bilo oboriti dnevni red, što je i učinjeno. As u rukavu za predstavnike distancirane od građana na lokalnom nivou su i općinske komisije, za koje postoje naknade. Ta naknada općinama u gradu Sarajevo iznosi 150KM, koji je specifičan i po mogućnosti za dobitnom kombinacijom: Gradski vijećnik i Općinski vijećnik. Sretni dobitnici dobijaju duple “bodove”, tako da je u mandatu bez značajnije odgovornosti, skriveni od očiju javnosti, egzistirali su vijećnici koji su zarađivali i po 5500KM. Ovi svojevrsni rekorderi, svoja primanja digli su “čarlamama” i “fintama” političke trgovine bivajući članovi desetak komisija na općinskom nivou po 150KM; članovi gradskog vijeća (474 KM); članovi pet-šest gradskih komisija po 150KM; i u matičnim OV sa oko 2000KM i više, kao članovi općinskog rukovodstva. Nabere se, ko ne vjeruje nek računa. Sve ove naknade finansiraju porezni obveznici, a u nedostatku sredstava i MMF. Ipak, zbog gustine naseljenosti biti izabran u općinsko vijeće u nekoj od općina na teritoriji Grada Sarajeve nije tako lako. Najlakše općine za karijeru općinskog vijećnika u više mandata su općine Istočni Drvar ili Istočni Mostar, gdje je bilo potrebno 11 glasova za ulazak u OV, a već 20 glasova je “zicer”. Također, moglo bi se reći da je kandidiranje na izborima općinski sport u ovakvim općinama, gdje je od 71 registrovanog birača, bilo registrovano 42 kandidata. Možda se ipak ljudi u tim općinama dobro razumiju u matematiku, pa su svjesni činjenice, da je njihova šansa za ulazak u vijeće kao kandidata 1:4, što i nije tako loše.

Da se vratimo na Redžu. Gospodin Redžo Seferović, predsjednik općisnog vijeća Zavidovići nije ništa kriv. Kada mogu kolege širom BiH, može i uvaženi vijećnik Redžo. Nemojte mu zamjeriti, njemu je prvi put, nije ranije bio u “tim vodama”, ali poznaje “status općine” (Statut općine). Čovjek se uči dok je živ, pa će tako i gospodin Redžo Seferović prihvatiti izvinjenje građana za svoju izjavu: “e j..o vam ja mater sad sam ja glavni”. Ko je gledao konstituirajuću sjednica u Zavidovićima, shvatiće.

Možda će predsjedavajući OV Zavidovići Redžo Seferović biti motiv za prelazak iz virtualnog u stvarni svijet za sve facebook aktiviste i online ukazivače na društvene probleme. Možda će upravo zahvaljujući Redži, svoja saznanja o problemima vlastite lokalne zajednice i iskustvo u online komunikaciji iskoristiti i biti kandidati na narednim izborima ili pomoći drugim kandidatima. Možda im eventualna kiša, prve nedjelje u oktobru neće toliko smetati, da odu do biračkog mjesta. Možda pomognu lokalnoj zajednici tako što će promjeniti percepciju paušala kao naknade za dizanje ruke, u percepciju naknade za trud, zalaganje i rad na poboljšanju svoje lokalne sredine. Možda…

Do tada Like, share and comment!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.