Zukan Helez

U Neumu su pregovaralo samo o FBiH, o državi BiH nije bilo ni riječi

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, smatra kako su Neumski razgovori oko izmjena Ustava i Izbornog zakona BIH završili otprilike onako kako je on u nekim ranijim televizijskim emisijama i predvidio, a to je potpunim debaklom.

„Visoki američki i evropski diplomatski dvojac Angelina Eichhorst i Matthew Palmer od samog početka su imali potpuno pogrešan pristup izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH. U samom startu su iz razgovora izuzeli manji bh. entitet RS, što je katastrofalan pristup kada su u pitanju presude evropskih sudova, a koje se tiču Ustava BiH.

Naime, ključni problemi za funkcionisanje BiH dolaze iz entiteta Republika Srpska, kao i diskriminacije po različitim osnovama. Zbog čega su pristali da razgovore svedu na FBIH, to je ustvari suštinsko pitanje.

Da li ovaj diplomatski dvojac daje podršku Miloradu Dodiku za sve ono što radi oko prijenosa nadležnosti sa države BIH na entitet RS i u konačnici na disoluciju BIH, što otvoreno zagovara Milorad Dodik. Nisam siguran da je to zvanična politika SAD i ključnih država EU i Velike Britanije.

U Neumu su razgovorima prisustvovala dva bloka, bošnjački i hrvatski, kako se često i sami oslovljavaju. Ono što me raduje u ovim sudbonosim trenucima za državu BiH što se jasno izdvojio probosanskohercegovački blok koji čine SDP, Naša stranka i DF.

Bez obzira na, ponekad sitnostranačke interese, politička lutanja i druge razlike koje se povremeno pojavljuju između ovih stranaka, ovaj put ideološki se iskristalisao zajednički interes.

Naime, ove tri stranke, kao i neke male građanske stranke su za istinsku, građansku, multietničku Bosnu i Hercegovinu. Ova grupacija političkih subjekata na zadnjim opštim izborima osvojila je oko 350.000 glasova. Ovaj podatak može biti nada za građane BIH na narednim izborima da ojačaju svojim glasovima ovaj BH blok koji spajaju neke zajedničke civilizacijske vrijednosti, a to su: antifašizam, građanski model uređenja BiH uz poštovanje svih nacionalnih prava svakog naroda u BIH i jačanje institucija države BiH. To je jedini način opstanka naše domovine Bosne i Hercegovine“, smatra Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.