Dr. Lagumdžija – Simor – Afanasiev:

U narednom periodu potrebno brzo i praktično djelovati

U fokusu razgovora dr. Lagumdžije, koji je guverner BiH u EBRD-u, i potpredsjednika EBRD-a Andrása Simora bili su modaliteti za proširenje saradnje BiH i EBRD-a u svjetlu potrebe obnove područja pogođenih poplavama i klizištima i posljedica istih na cijelu BiH

Slika

U pripremama za uspješno održavanje donatorske konferencije posvećene saniranju šteta nastalih poplavama u BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je u odvojenim susretima potpredsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Andrása Simora i rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda i rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Yurija Afanasieva.

U fokusu razgovora dr. Lagumdžije, koji je guverner BiH u EBRD-u, i potpredsjednika EBRD-a Andrása Simora bili su modaliteti za proširenje saradnje BiH i EBRD-a u svjetlu potrebe obnove područja pogođenih poplavama i klizištima i posljedica istih na cijelu BiH.

U tom smislu razgovarano je o mogućnosti da sredstva iz kreditnih aranžmana EBRD-a za BiH budu usmjerena za urgentne potrebe saniranja posljedica prirodne katastrofe, kao i o otvaranju novih povoljnih kreditnih linija.

Potpredsjednik EBRD-a Simor je istaknuo spremnost EBRD-a da, kao i do sada, pruži podršku Bosni i Hercegovini i ocijenio da su oblasti u kojima bi Banka bila spremna osigurati dodatna finansijska sredstva obnova putne i željezničke infrastrukture, energetskog sektora i pomoć malih i srednjim preduzećima. Naglasio je da je EBRD spreman direktno i indirektno, putem komercijalnih banaka podržati proces rekonstrukcije kako infrastrurnih obejakta, tako i obnove poslovanja malih i srednjih poduzeća.

Dr. Lagumdžija je izrazio zahvalnost EBRD-u na spremnosti da se dodatno uključi u proces rekonstrukcije naročito u oblasti infrastrukture i obnove poslovanja malih i srednjih poduzeća u BiH. Naglasio je da u narednoj fazi pristup djelovanja u BiH treba biti brz i praktičan kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja kompanija i malih privatnih firmi i sačuvala postojeća, odnosno, otvorila nova radna mjesta.

Rezidentni koordinator UN-a Yuri Afanasiev je tokom razgovora sa dr. Lagumdžijom pohvalio reakciju svih koji su učestvovali u spašavanju ljudi tokom prvih dana poplava, kao i u dostavljanju humanitarne pomoći. Ocijenio je da se dobro i efikasno reagiralo na terenu, te da dinamika dostave vode, hrane i drugih potprepština ugroženima ide dobro. Naglasio je da je trenutno na terenu velika potreba za isušivačima vlage, čije se dopremanje očekuje u narednom periodu, te informirao da će aktivnosti UNDP-a u naredne dvije sedmice biti usmjerene na poljoprivredu, sa akcentom na novu sjetvu.

Dr. Lagumdžija i rezidentni koordinator Afanasiev su razgovarali o konkretnim načinima rješavanja i osiguranja krova nad glavom do početka zime svima koji su ga izgubili. Akcent u narednom periodu će također biti usmjeren na proces očuvanja radnih mjesta i oporavak malog i srednjeg poduzetništva.

U nastavku razgovora bilo je riječi o aktivnostima na procjeni štete, timu za procjenu iste koji će sačinjavati predstavnici EU, UNDP-a, Svjetske banke i domaći stručnjaci. Posebno je naglašena potreba da sve aktivnosti vezane za prikupljanje pomoći, donatorsku konferenciju i raspodjelu prikupljenih sredstava moraju biti krajnje transparentne.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.