Ministar odbrane BiH Zukan Helez za TVSA

U narednim danima će se desiti stvari koje će dodatno zaštiti BiH

Gost emisije Polis na TV Sarajevo bio je Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a.

Govorio je prvenstveno o najvažnijim dešavanjima u našoj državi, o poplavam koje su zadesile Krajinu, o trenutnom stanju u Oružanim snagama u Bosni i Hercegovini, kao i realiziciji planova na putu integracije u NATO savez.

Poplave u USK

Mnogo se ovih dana polemisalo o iznosu sredstava koje je Vlada BiH izdvojila za saniranje štete prouzrokovane poplavama u Unsko-sanskom kantonu, nakon čega je Helez jasno istakao da se iz rezerve sredstava nije moglo izdvojiti više.

– Mi smo danas imali sjednicu, iz rezerve smo izvukli maksimum koji smo mogli. Ja bih volio da možemo izdvojiti 20 miliona, a ne 2 miliona. Jednostavno, iz rezerve nismo mogli izvući više – rekao je Helez na početku razgovora.

Dalje navodi kako su Oružane snage BiH, kao jedni od prvih subjekata koji bi izašli na teren kada je riječ o poplavama, u potpunosti spremni.

Kaže kako je narod Bosne i Hercegovine human, te da nema sumnje da će se prikupiti velika svota novca. Međutim, izražava i svoju zabrinutost jer ponekad novac ne dođe u ruke onih kojima je zaista potreban.

Danas je Zoran Tegeltija imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, čemu se u skorijoj prošlosti protivio SDP. Kao potpredsjednik SDP-a, Helez je u Polisu odmah rekao kako je njegov udio u odlučivanju i dogovaranju mali, jer mu je fokus na aktivnostima koje obavlja kao ministar odbrane.

– Potpuno sam isključen iz SDP-a u procesu dogovaranja, radim posao koji je veoma zahtjevan, za cilj mi je napraviti pomak u ministarstvu odbrane. Ja samo podignem ruku u Vijeću ministara. Ništa mi nije rečeno.

BiH država svih njenih naroda

Bez obzira na to, Helez kaže da je BiH država svih njenih naroda, te da nije važno ko obavlja određenu funkciju, dokle god je obavlja kvalitetno.

– Moje je da gledam ko ima reference, a ukoliko Tegeltija ne bude radio kako treba, smijenit ćemo ga – kaže Helez.

Donedavno je u BiH bilo aktuelno i pitanje državne imovine, popraćeno Dodikovim prijetnjama secesijom.

Ministar Helez na to kaže sljedeće:

– Što se tiče državne imovine, ona se ne zove entitetska, ona je državna i to i Dodik zna. Ne želim uopšte da polemišem s Dodikom, ali kao ministar odbrane poručujem svakom ko god pokuša da otcijepi bilo koji dio Bosne i Hercegovine, naići će na žestok odgovor države. Ovo nije 1992., mi znamo kako se to radi. Mi smo ovdje i jedan od zadataka Oružanih snaga, prema Ustavu, jeste da štite suverenitet Bosne i Hercegovine.

Govoreći o samim Oružanim snagama, Helez je spomenuo i činjenicu da je od njegovog dolaska na poziciju ministra odbrane, došlo do povećanja plate u OSBiH, te da sada vojnik Oružanih snaga ima platu kao asistent na fakultetu. Također, povećan je i budžet OSBiH i to na 90 miliona KM.

Njegov rad kao ministra odbrane će svakako biti i NATO integracije.

– Danas je većini država cilj ući u NATO. Dobro bi bilo da cijeli Zapadni Balkan uđe u NATO. BiH je zemlja koja je pod posebnom prismotrom, međutim naš ulazak zavisi od 30 država, zato nama treba lobiranje. Moje aktivnosti su 40 posto vani, a ostatak unutar BiH. U narednih nekoliko dana će se desiti neke stvari koje će zaštiti Bosnu i Hercegovinu. Neka se građani ne brinu, sve smo sigurniji u smislu stabilnosti – poručio je Helez.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.