U Mostaru smo vidjeli djelo SDA-ovog orkestra za krađe i podvale

Novo brojanje glasova lokalnih izbora u Mostaru otkrili su i brutalnu izbornu krađu u koristi SDA-ove Koalicije za Mostara u koju ulaze još u SBB i DF.

Kako su izvijestili SDP-ovci, krađa se vršila na štetu BH Bloka i to u mjeri da je SDA-ova koalicija dobila nekoliko vijećnika dodatno.

Stotine glasova dodavale su se uglavnom članovima SDA i SBB-a, a nabacivalo im se po stotinu glasova, što je na kraju promijenilo ishod izbora.

Nermin Nikšić, u izjavu za Raport kaže da su nova otkrića zaista šokantna.

“Novi dokazi koji izlaze na svjetlo dana o obuhvatnoj izbornoj krađi koja se desila u Mostaru, zaista su šokantni u smislu obima krađe i zloupotreba. Svi dokazi upućuju na to da su BH blok i Prva mostarska partija pokradeni za najmanje jedan mandat, a vrlo vjerovatno i više, za 2 do 3 mandata. Krađa glasova BH bloku i njihovo dopisivanje tzv. Koaliciji za Mostar predvođenoj SDA-om najbolji su dokaz truhlosti sistema i stvarnih namjera spomenute grupacije”, navodi Nikšić.

On kaža da je očita njihova želja da umanjenjem glasova BH bloka stvore situaciju u kojoj bi SDA-ova koalicija morala ići sa HDZ-om.

“To je situacija u kojoj bi koalicija sa starom ljubavi, HDZ-om, mogla biti predstavljena kao tobože neizbježna, što je predsjednik SDA već i izrekao. Unatoč velikoj pažnji javnosti, medija i prisustvu posmatrača, SDA-ov dobro uhodani ‘orkestar za krađe i podvale’ je opet uspio izvesti prevaru ogromnog obima. Krivce je lahko identifikovati. Dovoljno je pogledati imena pojedinaca kojim su dopisivani glasovi. Nema nikakve dileme da svaki glas i svaka preferencija na mostarskim izborima moraju biti ponovno prebrojani u Sarajevu, uz prisustvo posmatrača”, naveo je predsjednik SDP-a.

On se pita ako su ovo učinili u Mostaru, koji je bio pod punom pažnjom javnosti, kakav je bio obim krađe širom BiH.

“Ako su u Mostaru nama ukrali barem 20% glasova i isto toliko dopisali sebi, to znači da imamo drastično drugačije stvarne izborne rezultate i volju građana. Onda se nameće pitanje je li na isti način Četvorka pokradena za još najmanje dvije načelničke pozicije u Sarajevu i ko zna koliko vijećničkih mandata? Je li SDP BiH pokraden u utrkama za načelnike koje su završile navodnim tijesnim pobjedama SDA? Šta se tek desilo u Banja Luci? Da se ne vraćam na 2018. godinu i navodnu pobjedu Džaferovića nad Bećirovićem”, pita se Nikšić.

On na kraju ističe da Bosni i Hercegovini treba novi, elektronski nadziran model provedbe i kontrole izbora i to da treba odmah.

“Član 2.9 stav 2. Izbornog zakona BiH jasno kaže da CIK BiH donosi administrativne propise za provedbu Zakona. Dakle, CIK BiH ima ovlaštenja da propiše elektronski model glasanja i očekujem da to i učine za 2022. godinu. Uostalom to je obećanje koje su dali kada smo ih podržali kod imenovanja u Parlamentu. Neizvršavanje njihovog obećanja opredjelio će i naše glasanje kada se budemo opet vidjeli u Parlamentu, a na primjeru Mostara smo vidjeli kako su spremni donositi političke umjesto na zakonu zasnivanje odluke”, zaključio je Nikšić u izjavi za Raport.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu