U Mostaru smo vidjeli djelo SDA-ovog orkestra za krađe i podvale

Novo brojanje glasova lokalnih izbora u Mostaru otkrili su i brutalnu izbornu krađu u koristi SDA-ove Koalicije za Mostara u koju ulaze još u SBB i DF.

Kako su izvijestili SDP-ovci, krađa se vršila na štetu BH Bloka i to u mjeri da je SDA-ova koalicija dobila nekoliko vijećnika dodatno.

Stotine glasova dodavale su se uglavnom članovima SDA i SBB-a, a nabacivalo im se po stotinu glasova, što je na kraju promijenilo ishod izbora.

Nermin Nikšić, u izjavu za Raport kaže da su nova otkrića zaista šokantna.

“Novi dokazi koji izlaze na svjetlo dana o obuhvatnoj izbornoj krađi koja se desila u Mostaru, zaista su šokantni u smislu obima krađe i zloupotreba. Svi dokazi upućuju na to da su BH blok i Prva mostarska partija pokradeni za najmanje jedan mandat, a vrlo vjerovatno i više, za 2 do 3 mandata. Krađa glasova BH bloku i njihovo dopisivanje tzv. Koaliciji za Mostar predvođenoj SDA-om najbolji su dokaz truhlosti sistema i stvarnih namjera spomenute grupacije”, navodi Nikšić.

On kaža da je očita njihova želja da umanjenjem glasova BH bloka stvore situaciju u kojoj bi SDA-ova koalicija morala ići sa HDZ-om.

“To je situacija u kojoj bi koalicija sa starom ljubavi, HDZ-om, mogla biti predstavljena kao tobože neizbježna, što je predsjednik SDA već i izrekao. Unatoč velikoj pažnji javnosti, medija i prisustvu posmatrača, SDA-ov dobro uhodani ‘orkestar za krađe i podvale’ je opet uspio izvesti prevaru ogromnog obima. Krivce je lahko identifikovati. Dovoljno je pogledati imena pojedinaca kojim su dopisivani glasovi. Nema nikakve dileme da svaki glas i svaka preferencija na mostarskim izborima moraju biti ponovno prebrojani u Sarajevu, uz prisustvo posmatrača”, naveo je predsjednik SDP-a.

On se pita ako su ovo učinili u Mostaru, koji je bio pod punom pažnjom javnosti, kakav je bio obim krađe širom BiH.

“Ako su u Mostaru nama ukrali barem 20% glasova i isto toliko dopisali sebi, to znači da imamo drastično drugačije stvarne izborne rezultate i volju građana. Onda se nameće pitanje je li na isti način Četvorka pokradena za još najmanje dvije načelničke pozicije u Sarajevu i ko zna koliko vijećničkih mandata? Je li SDP BiH pokraden u utrkama za načelnike koje su završile navodnim tijesnim pobjedama SDA? Šta se tek desilo u Banja Luci? Da se ne vraćam na 2018. godinu i navodnu pobjedu Džaferovića nad Bećirovićem”, pita se Nikšić.

On na kraju ističe da Bosni i Hercegovini treba novi, elektronski nadziran model provedbe i kontrole izbora i to da treba odmah.

“Član 2.9 stav 2. Izbornog zakona BiH jasno kaže da CIK BiH donosi administrativne propise za provedbu Zakona. Dakle, CIK BiH ima ovlaštenja da propiše elektronski model glasanja i očekujem da to i učine za 2022. godinu. Uostalom to je obećanje koje su dali kada smo ih podržali kod imenovanja u Parlamentu. Neizvršavanje njihovog obećanja opredjelio će i naše glasanje kada se budemo opet vidjeli u Parlamentu, a na primjeru Mostara smo vidjeli kako su spremni donositi političke umjesto na zakonu zasnivanje odluke”, zaključio je Nikšić u izjavi za Raport.