Arman Zalihić

U Mostaru se spremaju nove izborne krađe

Iz mostarskog SDP-a objavili su da su Središnjem izbornom povjerenstvu BiH poslali informaciju o kršenju zakonskih propisa i procedura pri izboru Gradskog izbornog povjerenstva Mostar, koje se dogodilo na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostar.

S obzirom na nadležnosti SIP-a BiH u potvrđivanja gradskih izbornih povjerenstava, Klub vijećnika SDP-a uputio je dopis kojim ih obavještava o, kako se navodi, propustima koje je učinilo Gradsko vijeće Mostara prilikom izbora novog Gradskog izbornog povjerenstva Grada Mostara.
Iz Kluba SDP-a navode, da javni poziv u dnevnom tisku nije objavljen u skladu s Uputstvom o utvrđivanju kvalifikacija, broja, imenovanju i razrješenju i obuci članova izbornog povjerenstva osnovne izborne jedinice u BiH, ni u tekstu u kojem je usvojena na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara usvojena Odluka o raspisivanju javnog natječaja za izbor članova Izbornog povjerenstva Grada Mostara. Tek je naknadno u tisku ispravljena greška i objavljen član 2.2. stav (4) navedenog Uputstva. Time su osobe koje posjeduju VII/1 stupanj stručne spreme, završen Pravni fakultet, a nemaju iskustvo u provođenju izbora, svjesno dovedene u zabludu, zbog čega se nisu predali prijavu.

Nije zadovoljena spolna kvota

Također, navodi se da je Natječajno povjerenstvo učinilo niz previda kršenja Izbornog zakona, Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broja, imenovanju i razrješenju i obuci članova izbornog povjerenstva osnovne izborne jedinice u BiH, te Statuta i Poslovnika Gradskog vijeća.

U pismu se navodi da je Natječajno povjerenstvo sačinjeno od sedam članova (7) nakon intervjua sa svim kandidatima istim dodijelilo bodove, međutim nije sačinilo Prijedlog Odluke o imenovanju članova GIP-a, već listu kandidata nacionalno razvrstala i proslijedila na Klubove naroda Gradskog Vijeća koje su vršile izbor kandidata samo iz reda svog naroda. Ovim je jasno prekršen spomenuti Zakon, Uputstvo i Odluka koje jasno nalažu da Natječajno povjerenstvo provodi proceduru, a ne Klubovi naroda, koji su ovo pitanje mogli u skladu sa Poslovnikom pretresati tek kad dobiju gotov Prijedlog Odluke, navode iz mostarskog SDP-a

Nadalje, tvrde da se u proceduri grubo krši Član 2.2. stav (4) Izbornog zakona BiH koji jasno kaže kako zastupljenost spolova mora biti 40%, osim u povjerenstvima koja čine tri člana. Kako mostarsko povjerenstvo čini sedam (7) članova, njih troje je moralo dolaziti iz reda slabije zastupljenog spola. Svjedoci ste da su Odlukom koja je usvojena na vijeću za članice GIP-a izabrane samo dvije pripadnice ženskog spola, dok je čak njih osam (8) ispunilo sve uvjete za imenovanje, iz čega se da zaključiti da je bilo moguće zadovoljiti odredbe Zakona.  Iz zapisnika je vidljivo da Natječajno povjerenstvo nije vodilo računa ni o tome da prednost u izboru imaju osobe koje imaju iskustvo u provođenju izbora.

Nije izabran predsjednik GIP-a

Također u Odluci o izboru članova GIP-a navedeno je sedam (7) izabranih članova, ali nije navedeno koji je član predsjednik iste, što je svaka dosadašnja odluka sadržavala i što je neophodno za nesmetano funkcioniranje ovog tijela, kažu iz SDP-a.

Uvaženi članovi SIP-a, i sami ste svjedoci izbornih neregularnosti koje su se dešavale na prethodnim izborima u Mostaru, a za koje je najodgovornije Gradsko izborno povjerenstvo. Kako nam se iduće godine ne bi dogodilo isto i kako bi zaštitili integritet izbornog procesa molimo Vas da sve navedene činjenice uzmete u obzir prilikom (ne)potvrđivanja Gradskog izbornog povjerenstva Grada Mostara – zaključuju iz SDP-a u dopisu upućenom SIP-u BiH, a kojeg potpisuje Arman Zalihić kao predsjednik Kluba vijećnika.

Dnevni list

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.