Mirko Pejanović

U Mostaru se grubo krše ljudska prava

Postojeće političke elite izrasle su na Dejtonskom modelu i svaki pokušaj da se nešto ključno promjeni dira u njihovu poziciju. Ova činjenica osnovni je razlog sterilnih napora da se dođe do ustavnih promjena. Poručili su ovo članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH), koja je odlučila aktivirati svoje odbore, te ponuditi prijedloge riješenja za najaktuelnijie društvene teme, javlja TV1.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, odugovlačenje će se nastaviti ukoliko međunarodna zajednica i EU ne izvrse ozbiljniji pritisak, poručuju.

Usvojeni prijedlozi ANU BiH kada je riječ o reformi Izbornog zakonodavstva odnose se na nužnost izmjena Izbornog zakona BiH, kojim bi se omogućili lokalni izbori u Mostaru.

U gradu Mostaru se, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirko Pejanović, grubo krše ljudska prava, prije svega pravo građana na lokalnu samoupravu.

Ukoliko parlamentarne stranke koje su najodgovornije, u ovom slučaju su to HDZ BiH i SDA ne mogu doći do dogovora, prijedlog je sljedeći:

“Ako ne mogu doći do konsenzusa o provođenju lokalnih izbora, da to učini visoki predstavnik međunarodne zajednice, radi zaštite građanskih i ljudskih prava, a on po odlukama Dejtonskog sporazuma ima pravo kad se nešto događa vanredno, kad su kršenja ljudskih prava, da uvede privremenu mjeru”, naveo je Pejanović.

Iz  ANU BiH poručuju da osnovno pitanje nije traženje unutrašnjeg riješenja za grad Mostar.

“Došlo je do zamjene teza, traži se rješenje za unutrašnju organizaciju grada da li će biti jedinstven ili sa opštinama, a to nije na dnevnom redu. To nije zadaća od Ustavnog suda, na dnevnom je redu osigurati jednakost građana u izbornom pravu i osigurati adekvatnu ili srazmjernu zastupljenost svih konstitutivnih naroda koji žive u BiH”, konstatovao je Pejanović.

U prijedlozima ANU BiH za reformi izbornog zakonodavstva, zagovara se i nekoliko pitanja u kontekstu integracija BiH u EU, među kojima su presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, popunjavanje Kluba Srba u Domu naroda FBiH, a između ostalog, zagovara se i promjena broja izbornih jedinica za izbor PS BiH, tako što bi one bile višenacionalne.

“Tako što bi se, a to podrazumjeva i promjenu Ustava, Parlament BiH umjesto dosadašnjih 42 poslanika imao oko 100 poslanika i to bi bio novi kapacitet koji bi omogućio demokratsku snagu PDredstavničkog doma Parlamenta BiH”, pojasnio je Pejanović.

Između ostalog, pitanje koje treba otvoriti je i pitanje izbornog praga, koji smatra Pejanović, umjesto dosadašnjih tri posto, treba da bude pet posto, što bi na koncu dovelo do okrupnjavanja stranačkog sistema, njegove stabilizacije i novih uslova za stabilnu vlast nakon okončanja izbora.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.