Magazinović u Parlamentu Malte

U mojoj zemlji stasavaju generacije kojima su uzori ratni zločinci, to nije preduslov za mir

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović, u svojstvu predsjednika Komiteta za održivi razvoj Globalnog parlamenta za mir i toleranciju, pozvan je da se obrati u Parlamentu Malte na međunarodnom skupu „Izgradnja mira i tolerancije uprkos trenutnim izazovima“. Obraćanje poslanika Magazinovića je bilo na temu izgradnje mira i tolerancije u regiji koja obuhvata zemlje Mediterana, Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike.

U svom govoru poseban je akcenat stavio na nove generacije i njihovu ulogu u razvoju kulture tolerancije i mira. „Zapitamo li se koliko nedovoljno posvećujemo pažnje mladim ljudima, koliko im malo govorimo o kulturi mira i tolerancije, o tome koliko su naše razlike zapravo naša prednost? Da li dovoljno razmišljamo o tome ko su uzori mladim ljudima i zašto je to tako? U mojoj zemlji stasavaju generacije među kojima ima zabrinjavajuće mnogo onih za koje su ratni zločinci – heroji. Oni su rođeni nakon rata. To uče od starijih, pored ostaloga i političara koji ne priznaju ratne zločine i veličaju presuđene ratne zločince! Vjerujte mi, to sigurno nije preduslov za održivi mir.“, rekao je Magazinović.

Magazinović je bio i jedan od govornika na panelu o ulozi Evropske unije kao globalnog igrača u osiguranju mira u regiji Balkana kojim je predsjedavao predsjednik Interparlamentarne Unije Duarte Pacheco. Magazinović je istakao da vrijednosti na kojima počiva EU su ogledni model vrijednosti na kojima bi se trebala zasnivati moderna društva. Problem nastaje onda kada EU izvan svojih granica podrži ili zatvori oči na vrijednosti koje nikada ne bi dozvolila u svojoj zajednici. Zbog toga smatra, istakao je u svom obraćanju, da bi EU morala poštovati i promovirati svoje vrijednosti u svakom dijelu svijeta kako bi i sama bila poštovana.

U okviru posjete Malti, Magazinović je imao priliku za susret sa predsjednikom države George Vellom, predsjednikom Parlamenta Malte Angelo Farrugiom, te brojnim zvaničnicima zemalja Mediterana i Afrike.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.