Svijet ne prepoznaje entitetska i kantonalna ministarstva, jedina adresa bilo bi naše državno ministarstvo poljoprivrede

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacio je na jučerašnjoj sjednici, 16. maja, inicijativu za osnivanje državnog ministarstva poljoprivrede. Ovaj prijedlog je odbijen bez opširnije rasprave.

Obrazlažući predloženu inicijativu, delegat Denis Bećirović naveo je da je zbog ruske agresije na Ukrajinu došlo je do neviđenih poremećaja na evropskom i svjetskom nivou, a posebno u sektoru poljoprivrede. Upozorio je da u tek narednim mjesecima, a pogotovu pred zimu, slijede veliki problemi.

Nekim državama poput afričkih prijeti velika glad, a također u Evropi nije isključeno enormno povećanje cijena. Ja želim javno reći da nas čeka velika svjetska bitka za pšenicu, kukuruz i druge žitarice. U tim međunarodnim relacijama svijet ne prepoznaje entitetska i kantonalna ministarstva, jedina adresa koja može relevantno razgovarati bilo bi naše državno ministarstvo poljoprivrede“, rekao je Bećirović.

73 institucije, 10 viška

Istakao je i kako unutar države nema ozbiljne poljoprivredne politike, napomenuvši i da je 40 posto budžeta Evropske unije zajednička poljoprivredna politika: “15 miliona preduzeća u EU se bavi poljoprivredom i prehrambenom industrijom, a 46 miliona je radnih mjesta.” Dodao je i kako ova tema čeka BiH i to možda u puno težim i dramatičnijim uslovima nego što se nekima to čini u ovom momentu.

Od 14 prisutnih, za osnivanje ministarstva poljoprivrede na nivou države glasali su delegati: Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Denis Bečirović i Zlatko Miletić. Protiv su bili: Dragan Čović, Marina Pendeš, Bariša Čolak, Lidija Bradara, Mladen Bosić, Nikola Špirić, Lazar Pordanović, Dušanka Majkić, Sredoje Nović. Kako nije bilo opće većine, inicijativa nije usvojena.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.