Rusmir Mesihović

U kriznim područjima problem su komarci, a očekuje se i pojava glodara

Iako je na ugroženim područjima epidemiološka situacija nesigurna, za sada nema grupnog obolijevanja od akutnih crijevnih i ostalih zaraznih oboljenja i tu nesigurnu situaciju držimo pod kontrolom.

Slika

Iako je na ugroženim područjima epidemiološka situacija nesigurna, za sada nema grupnog obolijevanja od akutnih crijevnih i ostalih zaraznih oboljenja i tu nesigurnu situaciju držimo pod kontrolom – kazao je federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović.

Na konferenciji za medije koju je danas organizirao Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, Mesihović je izvijestio novinare da je urađena i procjena ugroženih domaćinstava i mogućih problema.

Prema toj procjeni ugroženo je od 18.000 do 20.000 domaćinstava, te da u tom smislu zdravstveni sektor FBiH provodi sve preventivne mjere.

Prema informacijama kojima Krizni štab raspolaže, u poplavama su tri osobe smrtno stradale.

Zdravstveni sistem konstantno funkcionira, mnogo je pacijenata zbrinuto, a bez obzira na to odakle pacijenti dolaze, iz kog entiteta, grada, "nijedan nije ostao uskraćen za pomoć“. Na dijalizi je oko 150 pacijenata iz RS-a.

Naglasio je da su u svakom mjestu postavljeni punktovi, te da svaka tableta koja dođe putem humanitarne pomoći se evidentira i isporučuje kao terapija pacijentima.

U poplavama je uništeno puno zdravstvenih objekata, u Maglaju je Dom zdravlja bio u užasnom stanju, a danas je već jedan dio u funkciji. 

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler je novinarima kazao da je situacija i dalje nesigurna, najprije zbog kompromitirane vode, higijene i drugih faktora, ali da za sada nema masovnih pojava obolijevanja, te da u narednim fazama može doći do pojave crijevnih zaraznih oboljenja.

Ono što je najvažnije, istakao je Ler, nećemo ući u masovnu pojavu epidemija kao što je hepatitis i drugo. 

– Naša grupa je u Odžaku i provode se mjere dezinfekcije – kazao je.

Međutim, postoji problem s insektima, komarci, a očekuje se i pojava glodara.

Članica Kriznog štaba Aida Pilav je apelirala na građane, humanitarne radnike, volontere, medije da ljudima u kriznim područjima prenesu preporuke kako da se ponašaju u kolektivnim centrima, kako da se ponašaju po povratku kućama, kako da postupaju s hranom, te kako da rukuju s dezinfekcionim sredstvima.

Zaključeno je da je epidemiološka situacija stabilna, ali da treba još puno raditi na preventivnim propratnim pojavama.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.